ΧΑΛΑΝΔΡΙ: ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΔΟΥΖΕΝΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1.363.279 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Στην απαλλοτρίωση του κτήματος Δουζένη στο Κάτω Χαλάνδρι προχωρά ο Δήμος Χαλανδρίου, ύστερα από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατόπιν χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο με 1.363.279,17 ευρώ.

Το κτήμα Δουζένη, που βρίσκεται στο Κάτω Χαλάνδρι, επί των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Σαλαμίνος, έχει συνολική έκταση 3 στρεμμάτων (2.997,20 τ.μ.), στην οποία βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας Δουζένη (επιφάνειας 289,04 τ.μ.) το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ως πρότυπο βιομηχανικό κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου.

Το συγκεκριμένο ποσό, που καλύπτει την αντικειμενική αξία του ακινήτου, δίνεται στον Δήμο Χαλανδρίου από το Πράσινο Ταμείο, με απόφαση των μελών του Δ.Σ., στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων» –  στο οποίο έχει ενταχθεί ο Δήμος – προκειμένου να μην παρακωλυθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσής του λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Το Πράσινο Ταμείο, με την απόφαση χρηματοδότησης του Δήμου, αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν σοβαροί πολεοδομικοί λόγοι για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης ως κοινόχρηστου χώρου και τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι μεγάλα από την απαλλοτρίωση του εν λόγω ακινήτου, με πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές διαστάσεις».

Η αναγκαιότητα της εκ νέου επιβολής απαλλοτρίωσης του κτήματος Δουζένη από τον Δήμο και η απόδοσή του στην πόλη ως κονόχρηστο χώρο πρασίνου και πολιτισμού δεν προέκυψε πρόσφατα.

Ήδη από το 1992 είχε παρθεί η πρώτη απόφαση για την αναγκαστική του απαλλοτρίωση, η οποία όμως δεν εκτελέστηκε στην πράξη γιατί δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα.

Τη δεύτερη φορά που κινήθηκε η ίδια διαδικασία και ενώ εκκρεμούσε στο Εφετείο ο προσδιορισμός της οριστικής μονάδας, δεν έγινε έγκαιρη καταβολή των χρημάτων εντός του προβλεπόμενου 18μηνου, με αποτέλεσμα αφενός την άρση της απαλλοτρίωσης και αφετέρου την απώλεια του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει πλέον και θεσμικά η δυνατότητα δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την ευτυχή ολοκλήρωση μιας υπόθεσης που απασχολεί για πολλά χρόνια της διοικήσεις του Δήμου και που οδηγεί στη σημαντική αναβάθμιση της ζωής στην πόλη.

Δείτε εδώ την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *