Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΛΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η ομιλία του Δημάρχου Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου Καψάλη, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940:

“Αγαπητοί συμπολίτες,

γιορτάζουμε σήμερα το ηρωικό «ΟΧΙ» του Ελληνισμού ενάντια στον πιο βάρβαρο κατακτητή της ανθρωπότητας και τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας για τη λευτεριά.

Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος ο πιο ανθρωποφθόρος πόλεμος ξεκινάει από έναν παρανοϊκό δικτάτορα και μια χώρα που τον ακολούθησε στο στόχο μιας παγκόσμιας υπερίσχυσης.

Οι χώρες της Ευρώπης αιφνιδιασμένες έχοντας αφήσει το φίδι να ισχυροποιηθεί στον κόρφο τους χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα μηνύματα μισαλλοδοξίας του παρανοϊκού δικτάτορα με αποκορύφωμα τον βομβαρδισμό των Στούκας στη GUERNIKA της Ισπανίας το 1938, παραδίδονται αμαχητί ή σχεδόν αμαχητί.

Κι αυτή τη στιγμή η μεγάλη Ελληνική ψυχή όπως πάντα ορθώνεται με την μορφή του Έλληνα τσολιά αρχικά στα βορειοηπειρωτικά υψώματα και στη συνέχεια στο Μπέλες και στην Αντίσταση για να δώσει ελπίδα για να πληγώσει το αήττητο του άξονα.

Στα βορειοηπειρωτικά υψώματα στο Μπέλες αλλά και σε όλη την Ελληνική επικράτεια γράφονται από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1941 και την αντίσταση κατά του βάρβαρου Γερμανού κατακτητή την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, εικόνες Ελληνικού μεγαλείου. Εικόνες που τεκμηριώνουν τη συνέχεια του Ελληνισμού ανά τους αιώνες και καταξιώνουν τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Το μαρτυρούν τα κόκκαλα των ηρωικών προγόνων μας που ευτυχώς σήμερα μετά τόσα χρόνια άρχισαν να συγκεντρώνονται και να ενταφιάζονται από την Γκραμπάλα και τα γύρω υψώματα της Κλεισούρας.

Το μαρτυρούν το μισό και πλέον εκατομμύριο Ελληνικές Οικογένειες, 4% του πληθυσμού της Ελλάδας, που πλήρωσαν με το δικό τους αίμα τη βαρβαρότητα και τον παραλογισμό.

Το μαρτυρούν οι χιλιάδες Έλληνες που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας με ένα πόδι.

Το μαρτυρούν τα κολαστήρια και οι τόποι εκτέλεσης στο Χαϊδάρι και στην Καισαριανή.

Το μαρτυρούν τα Κοιμητήρια σε κάθε χωριό της λεβεντογέννας Κρήτης.

Το μαρτυρούν τα Καλάβρυτα, το Κομπότι, το Χαρβάτι, ο Γοργοπόταμος.

Το μαρτυρά η κυρά της Χειμμάρας σήμερα που έχει τα πέντε (5) παιδιά της θαμμένα στον κήπο του σπιτιού της και μας ζητά ήσυχα να τα επισκεπτόμαστε για να μην τα ξυπνήσουμε.

Μπροστά σε αυτή την Εθνική τραγωδία αξίζει αγαπητοί μου συμπολίτες να αναλογιστούμε τρία πράγματα:

–   Την ευθύνη μας.

–   Το τι άλλαξε ουσιαστικά σήμερα στον κόσμο και στην Ευρώπη.

–   Το χρέος μας.

Η μοναδικότητα της Ελληνικής μας φυλής στον κόσμο, της φυλής που χάρισε στην ανθρωπότητα πολιτισμό και επιστήμες, της Ελλάδας του καλλίτερου οικοπέδου στον πλανήτη, οφείλει, οφείλουμε να μην εφησυχάζουμε. Γιατί;

–   Γιατί ο άξονας με τη δικιά του μορφή είναι πάντα εδώ.

–   Γιατί πολλοί επιβουλεύονται την ιστορία μας, το εναπομείναν ελληνικό μας οικόπεδο, την παγκόσμια ελληνική μας λάμψη.

Το μεγάλο Ελληνικό Παγκόσμιο Έθνος με τις λαμπερές παρουσίες παντού στον κόσμο σήμερα πρέπει να αντιπροσωπεύεται μ΄ένα κράτος αρχών και αξιών που αναδεικνύει τις εξουσίες του με αξιοκρατία που λειτουργεί σε πλήρη σεβασμό στον πολίτη που υπηρετεί, που εξοπλίζει τις νέες γενιές του με αισθήματα σιγουριάς και ελπίδας, που έχει σαν βάση την πατρίδα και τα ιδανικά που παρέλαβε και από τα ιερά κόκκαλα των αγωνιστών του ’40.

Εγγυητής και θεματοφύλακας αυτής της πατρίδας δεν είναι ο άλλος, είμαστε όλοι εμείς, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά.

Είμαστε εμείς και δεν πρέπει:

–   Να θεωρούμε την αξιοκρατία θέμα του άλλου.

–   Να επιλέγουμε τις εξουσίες μας σε όλα τα επίπεδα με βάση την ιδιοτέλεια, τη φιλία, το καλό παιδί, τον κομματοκεντρισμό και όταν αποτυγχάνουν φταίνε αυτές και όχι εμείς που τις επιλέξαμε.

–   Να λέμε και να κρίνουμε άκρατα χωρίς ποτέ να κάνουμε.

–   Να μην θεωρούμε τα Εθνικά Σύμβολα, την Εκκλησία και την Εθνική κληρονομιά ιερά και απαραβίαστα.

Η σημερινή Ελλάδα που πλήρωσε με πολύ αίμα το βάρβαρο Γερμανό κατακτητή στα βορειοηπειρωτικά υψώματα, το Μπέλες και την ενδοχώρα απαιτεί την παγκόσμια αναγνώριση και το σεβασμό και δε λοιδορεί τους απόγονους των βαρβάρων δολοφόνων του ’40 για τις συντάξεις των γερόντων της. Αν φτάσαμε εκεί κάποιες εξουσίες που εμείς επιλέξαμε, μας οδήγησαν.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Ο εχθρός μας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ο κακός μας εαυτός και οι κακές μας επιλογές. Ο εχθρός μας είναι έξω από την πατρίδα, δίπλα μας, ανατολικά, βόρεια, εποφθαλμιά ένα χαρισματικό θεόπνευστο μοναδικό και ανάδελφο Έθνος, το Ελληνικό.

Η ενότητα, ο αγώνας, η αυτοθυσία, η αγάπη για την πατρίδα μας, αρχές με τις οποίες οι Έλληνες πέτυχαν τον θρίαμβο του ’40 είναι και πάλι επίκαιρες και αναγκαίες σήμερα, για τη νίκη στη σκληρή οικονομική σκλαβιά που οι κατακτητές εκμεταλλευόμενοι τα τεράστια λάθη και την διαφθορά διαχρονικά των ηγεσιών μας, μας επέβαλαν.

Κρατώντας ψηλά τη σημαία του Έθνους μας, με βάση τις αναλλοίωτες διαχρονικές αρχές, της αξιοκρατίας, με αρχές και αξίες στη σκέψη και τη λειτουργία μας, με καθημερινό αγώνα προσφοράς και ανιδιοτέλειας, μπορούμε να βγάλουμε την κοινωνία μας από το τέλμα. Πρότυπά μας, οι ήρωες του ’40 που οδήγησαν την πατρίδα σε θρίαμβο νίκης και στήριξαν τη διαχρονική συνέχεια της φυλής και τις ηθικές αρχές, μπροστά στη βάρβαρη και ύπουλη λειτουργεία των «Ευρωπαίων» αντιπάλων μας.

Ζήτω οι ήρωες του ‘40″

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *