ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Κηφισιάς πρόκειται να τοποθετήσει αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε κεντρικά σημεία αλλά και σε σχολεία της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Κηφισιάς πρόκειται να τοποθετήσει αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε κεντρικά σημεία αλλά και σε σχολεία της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας.

Η ανακοίνωση:

“Με  γνώμονα  την  ασφάλεια  των  πολιτών  και  των μαθητών  του  Δήμου  Κηφισιάς  η  Κοινωνική  Μέριμνα  προχωρά  σε  υπογραφή  σύμβασης προκειμένου να προμηθευτεί Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές. Οι απινιδωτές θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους όπως τα Πολυϊατρεία του Δήμου και σε τρία σχολεία της Κηφισιάς και της Ν. Ερυθραίας (πιλοτικά) μετά τη θετική γνώμη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι σχεδιασμένος για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής,  η  οποία παραμένει βασική αιτία θανάτου, παρά  τις  προόδους  στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους γιατρούς, εκτιμάται ότι μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής σημειώνονται κάθε χρόνο 2.500 περιστατικά αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Στους δημόσιους χώρους η ανακοπή αφορά κυρίως νεαρά άτομα, χωρίς να έχουν προηγηθεί προειδοποιητικά σημεία.

Ο Αυτόματος Εξωτερικός  Απινιδωτής  εγκαθίσταται  σε  Δημόσιους χώρους, όπου απαντάται μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως:

Δικαστήρια, Δημόσιες  Υπηρεσίες, Υπουργεία, Κοινοβούλιο, Σχολεία, Εμπορικά κέντρα, Αθλητικά κέντρα, Γήπεδα, Ξενοδοχεία, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Σταθμούς λεωφορείων, Σιδηροδρομικούς σταθμούς, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Αεροπλάνα, Πλοία και σε οποιοδήποτε άλλον χώρο, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και απαραίτητου συνοδού εξοπλισμού είναι δυσχερής ή αδύνατη.

Η θέση εγκατάστασης του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή πρέπει να είναι προσβάσιμη (σε διάστημα 1-1,5 λεπτού με τα πόδια), εμφανώς ορατή σε όλους και δίπλα σε τηλέφωνο, ώστε να κινητοποιείται άμεσα το ΕΚΑΒ.

Τα προαναφερθέντα περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Υ4α\οικ 22.8.2007, σχετικά με τους Κανόνες Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε Δημόσιους Χώρους, σύμφωνα με την οποία η εγκατάσταση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, στους προαναφερθέντες πολυσύχναστους χώρους, είναι υποχρεωτική.

Τα σημεία που προτείνονται για την τοποθέτηση των Αυτόματων  Εξωτερικών  Απινιδωτών στον Δήμο Κηφισιάς είναι τα Πολυϊατρεία του Δήμου, το Ζηρίνειο, ο Σταθμός ΗΣΑΠ, το Εμπορικό Κέντρο Κηφισιάς και τα σχολεία.

Τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή χειρίζεται οποιοσδήποτε πολίτης είναι παρών στο επεισόδιο καρδιακής ανακοπής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και εφαρμόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Για τον λόγο αυτό θα γίνουν πιστοποιημένα σεμινάρια για τους χρήστες απινιδωτών.

Γιώργος  Τσούλος

Πρόεδρος  της  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΜΕΡΙΜΝΑΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *