Τι είπε ο Μητροπολίτης Κηφισιάς κ. Κύριλλος στην ομιλία του στην Ανθοκομική Έκθεση

Την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 69ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου με θέμα «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ».

Την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 69ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου με θέμα «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας τις πέντε κατηγορίες περιβαλλοντικών καταστροφών που συντελούνται στη φύση:

Τη μόλυνση των υδάτων.

Τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Την ελάττωση της βιοποικιλότητας των ζωικών και φυτικών ειδών.

Την εξάντληση του ορυκτού πλούτου.

Τη μόλυνση και απειλή από τη ραδιενέργεια.

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για αυτή την μαζική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι οι οικολόγοι και οι σύγχρονοι άνθρωποι προσπαθούν να εξηγήσουν το οικολογικό πρόβλημα με πολιτικο-οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Όμως τα αίτια του περιβαλλοντικού προβλήματος είναι βαθύτερα και είναι πνευματικά. Τα οικολογικά προβλήματα προήλθαν από τη διαφθορά του χαρίσματος της κυριαρχικότητας του ανθρώπου επάνω στη φύση. Το οικολογικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με τη θρησκευτική αλλοτρίωση και εκκοσμίκευση της εποχής μας. Η λατρεία του κέρδους που καλλιέργησε τη θρησκεία της οικονομικής αναπτύξεως και η επιθυμία της εξουσίας που προήρθε από την αναζήτηση του υλικού κέρδους, οδήγησε στην κυριαρχία επάνω στους ανθρώπους μέσω της εξουδετέρωσης του φυσικού περιβάλλοντος. Οι τεχνοκράτες που ασκούν την εξουσία χρειάζονται, αλλά χάθηκαν τα όρια. Έτσι ο άνθρωπος από φύλακας και οικονόμος του περιβάλλοντος όπως τον όρισε ο Θεός, κατέληξε σε έναν ανθρωποκεντρισμό χωρίς τέλος, που αυτό με τη σειρά του οδήγησε στον άκρατο ανταγωνισμό και στον βιασμό της φύσης.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, με πολλές αναφορές στους Αγίους της Ορθοδοξίας, κατέδειξε τη σοβαρότητα που η Εκκλησία αντιμετωπίζει την υλικότητα και σωματικότητα του ανθρώπου μέσω της ευλογίας των βασικών προϊόντων της γης και εύχεται να υπάρχουν σε επάρκεια σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ως βασικές προτάσεις θεραπείας του προβλήματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλος, κατέδειξε πρώτιστα την ανάγκη για μετάνοια υπό την ευρύτερη έννοια της αλλαγής της σκέψεως και συμπεριφοράς και την ολιγάρκεια ως νέα στάση ζωής. Αν υπάρξει αυτή η στάση, θα προκύψει δικαιότερη κατανομή των υλικών αγαθών. Η καθαρή τεχνολογία, η χρήση προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, ο βιολογικός καθαρισμός των αποβλήτων, ο μετριασμός της αχαλίνωτης ρύπανσης δια της αναδασώσεως και άλλες πρακτικές λύσεις, μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Η μονοδιάστατη αγάπη για την ύλη αντιστρατεύεται την αγάπη για τον Θεό. Η αγάπη προς τον Χριστό, απαλύνει την φιλαυτία και τη δυναστική τοποθέτηση απέναντι στον κόσμο. Επεσήμανε πως πρέπει να αγαπάμε τη φύση και όχι να την καταστρέφουμε. Έτσι ο άνθρωπος μπορεί να μην στερηθεί τίποτα αρκεί να καταναλώνει με μέτρο. Για την επίλυση του οικολογικού προβλήματος κατά την ορθόδοξη Χριστιανική αντίληψη, επιβάλλεται η αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό, η οποία οπωσδήποτε προϋποθέτει την αποκατάσταση της σχέσης με τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον ρόλο και τους τρόπους που οι Ιερείς Μητροπόλεις μπορούν να διαδραματίσουν σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ώστε να δημιουργήσουν οικολογική συνείδηση υπέρ μιας καθημερινής συμπεριφοράς που θα αντιμετωπίζει το οικολογικό πρόβλημα. Για να σωθεί ο κόσμος πρέπει ο καθένας από εμάς να διορθώσει τον εαυτό του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανάγκη τα κινήματα των πολιτών, οι πολίτες, να υποχρεώσουν τις δυνάμεις που αποβλέπουν μόνο στο κέρδος να τεθούν σε περιορισμό για να σώσουμε τις ζωές μας. Μπορεί να πάρει καιρό, αλλά οι επόμενες γενεές θα ωφεληθούν.

Η εμπνευσμένη ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Κύριλλου, νοηματοδότησε εκ νέου την προσπάθεια που κάνει κάθε χρόνο η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς για ευαισθητοποίηση των πολιτών στα περιβαλλοντικά ζητήματα που απειλούν την ευζωία των ανθρώπων.

Στην ομιλία μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Κηφισιάς» κ. Γιώργος Τρ. Παπαδόπουλος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Τακτικός Ιεροκήρυκας και κληρικοί της Ι.Μ.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, αφού καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και όλο το ακροατήριο ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του εκλιπόντος Περικλή Κορογιαννάκη, Επίτιμου Μέλους του Δ.Σ. της Ανθοκομικής.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή που κάνει στην Ανθοκομική Έκθεση με την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος καθώς αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

Καλωσόρισμα απεύθυνε και ο Πρόεδρος της Ανθοκομικής Γιώργος Παπαδόπουλος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *