ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν συστηματικά ηλικιωμένους, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και πολύτιμα αντικείμενα, ή προέβαιναν σε διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κυρίως με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι εμφανίζονταν στους ηλικιωμένους ως λογιστές ή ασφαλιστές ή ταχυδρόμοι ή εφοριακοί και με το πρόσχημα της δήθεν «επιστροφής» χρημάτων σε συγγενικά τους πρόσωπα, από εφορίες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες ή της δήθεν «οφειλής» χρημάτων, τους εξαπατούσαν και τους αποσπούσαν χρηματικά πόσα και πολύτιμα αντικείμενα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν την Τέταρτη 25 Απριλίου 2018, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 43,42,45 και 33 ετών, ενώ αναζητείται και 24χρονη υπήκοος Αλβανίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, απείθεια, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, απάτη κατά συναυτουργία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους ( modus operandi ), τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενεργούσαν βάσει σχεδίου, με διαφορετική σύνθεση και ρόλους κατά περίπτωση, επιλέγοντας ως θύματά τους αποκλειστικά υπερήλικες, τους οποίους συνήθως προσέγγιζαν κοντά σε λαϊκές αγορές ή κοιμητήρια.

Προσποιούμενοι τους λογιστές ή τους ασφαλιστές ή τους ταχυδρόμους ή τους εφοριακούς, έπειθαν τους ηλικιωμένους ότι συγγενικά τους πρόσωπα δικαιούνται επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών από εφορίες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικά ποσά, για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων, χαρτοσήμων κ.λπ., για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή.

Στη συνέχεια, επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε τράπεζα, προκειμένου να γίνει ανάληψη των χρημάτων, είτε στις οικίες τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα.

Άλλοτε, ισχυριζόμενοι ότι είναι εφοριακοί, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της δήθεν οφειλής συγγενικού τους προσώπου.

Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, δεν δίσταζαν να ασκήσουν βία στα ηλικιωμένα θύματά τους, για να τους αποσπάσουν τα χρήματα ή κοσμήματα.

Προκειμένου μάλιστα να μην κινούν υποψίες, εμφανίζονταν με ευπρεπή ενδυμασία, ευγενικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους κατά την μετακίνησή τους προς την τράπεζα ή την οικία τους, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό τους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και επισταμένη αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε η δράση τους και συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι.

Μέχρι στιγμής διακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενέχονται σε συνολικά (9) περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων και κλοπής, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μεταξύ των οποίων ο Άλιμος, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, το Ηράκλειο και η Αρτέμιδα.

Σε έρευνες που έγιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •  σε οικία του 43χρονου, μεταξύ άλλων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ και επώνυμα ρολόγια,
  •  σε οικία της 45χρονης, ρολόι και χρυσή βέρα, η οποία είχε αφαιρεθεί τον Απρίλιο του 2011 από οικία στην Αρτέμιδα και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της,
  •  σε οικία του 42χρονου, ακυρωμένο δελτίο αστυνομικής ταυτότητάς του και
  •  σε επαγγελματικό χώρο που διατηρούσε ο 33χρονος, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 6.070 ευρώ, 78.400 ΛΕΚ Αλβανίας και πλήθος χρυσαφικών.

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν, διαπράττοντας κατ’ επανάληψη παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το πλέγμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας και να ταυτοποιηθούν και άλλες τυχόν περιπτώσεις.

Με αφορμή τα συγκεκριμένα περιστατικά, η Ελληνική Αστυνομία εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην πείθονται από αγνώστους, που τους προσεγγίζουν υποσχόμενοι επιστροφή χρηματικών ποσών ή επικαλούμενοι οφειλές ή χρησιμοποιώντας άλλα τεχνάσματα.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στους παρακάτω συνδέσμους, όπου θα βρείτε, μεταξύ άλλων, χρήσιμες συμβουλές για υπερήλικες και για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *