ΠΑΤΟΥΛΗΣ: “ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΦΟΡΩΝ…”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ”

Με αφορμή το περιεχόμενο άρθρου- δημοσιεύματος του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κωνσταντινίδη που δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στη συνέχεια σε ενημερωτικά sites με θεματολογία από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, στο οποίο γίνεται μειωτική αναφορά  στο Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γ. Πατούλη , αποκαλώντας τον «εισπράκτορα», θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, όπως κανένας δημοσιογράφος σε αυτή τη χώρα δεν επέλεξε το επάγγελμα αυτό για να μετατραπεί σε «λιβανιστήρι» του κάθε εκδότη ή εργοδότη που τον απασχολεί , έτσι και κανένας  Δήμαρχος δεν εξελέγη στο αξίωμα αυτό, για να αποτελέσει τον εισπράκτορα της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ουδέποτε υπήρξε επιλογή της Αυτοδιοίκησης να είναι εκείνη ο θεσμός αυτός που μέσω των μηχανισμών που διαθέτει, να εισπράττει για λογαριασμό του Κράτους τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πολίτες για διάφορες παραβάσεις τους. Η Κεντρική Εξουσία είναι αυτή που νομοθέτησε την υποχρέωση να μετατραπούν οι Δήμοι , χωρίς ποτέ να ερωτηθούν, σε εισπράκτορες του Κράτους. Αν κάποιους πρέπει να μέμφεται για την κατάσταση αυτή ο έγκριτος δημοσιογράφος , δεν είναι ο Δήμος που τον καλεί να πληρώσει ένα πρόστιμο, αλλά η Κεντρική Κυβέρνηση και όσοι νομοθετούν για λογαριασμό της. Τα ανάλγητα νομοθετήματα έχουν ονοματεπώνυμο.

Δεύτερον, η Κεντρική Εξουσία είναι επίσης εκείνη που νομοθέτησε την υποχρέωση των Δήμων να προχωρούν σε δέσμευση λογαριασμών και καταθέσεων των οφειλετών προστίμων. Και μάλιστα πρόβλεψε πολύ αυστηρές ποινές τόσο για τους αιρετούς Δημάρχους, όσο και για τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων, αν δεν προχωρούν στη δέσμευση των λογαριασμών αυτών. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος μπορεί να παυθεί των καθηκόντων του και ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών να παραπεμφεί για απιστία , αν δεν εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία. Ουσιαστικά το Κράτος , η Κεντρική Εξουσία, πέταξε στους Δήμους το «μπαλάκι» των ευθυνών για την είσπραξη των εσόδων του. Και το έκανε για προφανείς λόγους. Αφενός για να φορτώσει το πολιτικό κόστος στο πολιτικό προσωπικό των Δήμων. Αφετέρου, για να κρύψει την ανικανότητά του να εισπράξει τα έσοδά του.

Τρίτον, θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι, ανάμεσά τους και ο έγκριτος δημοσιογράφος  κ. Κωνσταντινίδης,  ότι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έχει ζητήσει εδώ και καιρό, με επιστολή που απέστειλε και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Και να δίνεται η δυνατότητα στους Δημάρχους να μην προχωρούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιών στις περιπτώσεις οφειλετών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν ο κ. Κωνσταντινίδης είναι οφειλέτης με αποδεδειγμένη αδυναμία να ανταποκριθεί στο πρόστιμο που του επιβλήθηκε, αλλά αν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, θεωρούμε ότι τον καλύπτει η θέση που έχει εκφράσει πολιτικά ο Γ. Πατούλης. Καμία κατάσχεση και καμία δέσμευση λογαριασμού στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, αλλά και μηδενική ανοχή στους συστηματικούς κακοπληρωτές, που εκμεταλλεύονται την αδυναμία χιλιάδων συνανθρώπων μας σήμερα να ανταποκριθούν ακόμη και στην ικανοποίηση των στοιχειωδών τους αναγκών.

Τέταρτον, ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά πως πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης αλλά και του Γ. Πατούλη είναι ότι τα έσοδα των Δήμων πρέπει να προέρχονται μόνον μέσα από τις πηγές που προβλέπει η Νομοθεσία και το Σύνταγμα. Ο Καλλικράτης προβλέπει συγκεκριμένες πηγές εσόδων για τους Δήμους και η Κεντρική Εξουσία είναι αυτή που διαχρονικά αρνείται να αποδώσει στους Δήμους αυτά που τους οφείλει. Στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη, ένα από τα κύρια ζητήματα που αναδείχθηκαν , ήταν η απόδοση των παρακρατηθέντων των Δήμων από την Κυβέρνηση, που για το διάστημα 2010-2016 υπολογίζονται στα 13 δις ευρώ. Ενημερώνουμε λοιπόν όχι μόνον τον κ. Κωνσταντινίδη, αλλά όλους τους πολίτες, πως η Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να αυξήσει τα έσοδά της εισπράτοντας τα πρόστιμα που επιβάλλει η Τροχαία στους πολίτες. Αυτή είναι δουλειά του Κράτους κι όχι των Δήμων. Οι Δήμοι δεν είναι φοροεισπράκτορες, απαιτούν και διεκδικούν αυτά που δικαιούνται μέσω της Νομοθεσίας και του Συντάγματος.

Με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι είναι άδικη η επίθεση και ο χαρακτηρισμός «εισπράκτορας» σε βάρος του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για κάθε Δήμαρχο σε όλη την Ελλάδα, που αναγκάζεται να εφαρμόσει έναν άδικο νόμο, τον οποίο άλλοι ψήφισαν και άλλοι καλούνται να εφαρμόσουν.

«Εχθρός» του πολίτη δεν είναι οι Δήμοι, που αποτελούν τον μόνο θεσμό που κρατά σήμερα «όρθια» την κοινωνία μας, εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αλλά όσοι ικανοποιούν τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών κι επιβάλλουν σκληρές φορολογίες και ανάλγητα μέτρα είσπραξης τους, για να διατηρήσουν το φαύλο καθεστώς που οδήγησε τη χώρα μας στην κατάσταση που σήμερα βιώνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *