ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ: “Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ”

Περιοδεία στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που πλήττονται από τις πυρκαγιές πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα μετέβη στον Κάλαμο, το Καπανδρίτι και στο Βαρνάβα όπου ενημερώθηκε πλήρως από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου και τον Δήμαρχο Ωρωπού Θ. Ρούσση για την κατάσταση που επικρατεί καθώς και για την πορεία της επιχείρησης κατάσβεσης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Προστασίας Ανάπλασης Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.). Β.Σιώμο.

Ο κ. Πατούλης παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και των δεκάδων εθελοντών ο οποίοι με τη σημαντική συνδρομή των υδροφόρων των Δήμων και της Περιφέρειας, συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια κατάσβεσης, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Η κατάσταση στην Ανατολική Αττική είναι κρίσιμη. Επισκέφθηκα τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσα από κοντά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση αλλά και τους δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι με πραγματική αυταπάρνηση, βοηθούν ουσιαστικά στην προσπάθεια περιορισμού της πύρινης λαίλαπας. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Οφείλω να επισημάνω πως η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων υπήρξε ουσιαστική, παρά τις σημαντικές παθογένειες όπως η έλλειψη προσωπικού, που κοστίζουν σε βαθμό καταλυτικό.

Για άλλη μία φορά η κρατική γραφειοκρατία εμπόδισε τη έγκαιρη πρόσληψη εργαζομένων στους Δήμους με αντικείμενο τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς προσωπικό.

Το κράτος οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να μπαίνει ανάχωμα στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών.

Οι υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας είναι στο πλευρό των πολιτών και συνδράμουν με όσα μέσα διαθέτουν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων οι οποίες εάν δεν αντιμετωπίζονται άμεσα δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Όπως ενημερώθηκα, τα εναέρια μέσα κατάσβεσης τα τελευταία 24ωρα ενέτειναν την παρουσία τους, ωστόσο η παρουσία τους δεν ήταν επαρκής κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η κατάσβεση των πυρκαγιών και η προστασία των πολιτών.

Ωστόσο προκειμένου να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον οφείλουμε να εστιάσουμε στην πρόληψη.

Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πεδίο συνεργασίας μεταξύ της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, των Περιφερειών και των Δήμων ώστε να σχεδιαστεί από κοινού ένα αποτελεσματικότερο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι ακόμα στη χώρα μας δεν έχει γίνει αποκέντρωση από το κεντρομόλο κράτος προκειμένου να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής διοίκησης σε τοπικό επίπεδο, είναι στη διάθεση της πολιτείας και πρόθυμη να συμβάλλει με ουσιαστικές προτάσεις στην προσπάθεια μίας αποτελεσματικότερης διαχείρισης τέτοιων έκτακτων καταστάσεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *