ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

Η κατάσχεση λογαριασμών του δήμου Κεφαλονιάς, βάσει άμεσα εκτελεστής απόφασης του Πρωτοδικείου Κεφαλονιάς, σύμφωνα με την οποία δικαιώνονται εργαζόμενοι του δήμου, που είχαν προσφύγει με αίτημα την απόδοση  των απωλειών  της μισθοδοσίας που υπέστησαν κατ΄ εφαρμογή  των μνημονιακών νόμων από το 2011 μέχρι σήμερα, συζητήθηκε σήμερα εκτάκτως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Το θέμα έθεσε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης, ο οποίος ενημέρωσε ότι κατασχέθηκε ήδη από τους λογαριασμούς του δήμου, ποσό άνω των 300.000 ευρώ.

Ο κ. Παρίσης ανέφερε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη και άλλες προσφυγές εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν είτε την απόδοση των απωλειών της μισθοδοσίας τους,  είτε  του 13ου και 14ου μισθού, από το 2011 μέχρι σήμερα,  είτε των απωλειών που υπέστησαν λόγων της υποχρεωτικής θέσης τους σε διαθεσιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος θα χρειαστεί για την εξόφλησή τους πάνω από 5 εκ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η περίπτωση του δήμου Κεφαλονιάς δεν είναι η μοναδική και ότι υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις και προσφυγές εργαζομένων και σε άλλους δήμους της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι, τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι στους εργαζόμενους με βάση ανάλογες δικαστικές αποφάσεις, αφενός δεν υπάρχουν, αφετέρου, με τις κατασχέσεις των λογαριασμών τους, κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες οι τρέχουσες μισθοδοσίες των εργαζομένων στους δήμους.

Θεωρεί επίσης ότι το θέμα είναι πολιτικό και άρα η κυβέρνηση οφείλει να το απαντήσει συνολικά. Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα εξετάσει όλες τις νομικές δυνατότητες που έχει, ώστε να υπάρξει άμεσα απάντηση από το ανώτατο δικαστήριο για το θέμα και θα ζητήσει άμεσα συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή. Επίσης θα ζητήσει από την κυβέρνηση οι δήμοι που θα κληθούν να πληρώσουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. συζητήθηκε το θέμα της αποπληρωμής  των ληξιπρόθεσμων οφειλών  των δήμων.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων που είναι καταχωρημένες στο e-portal ανέρχονται στα 326 εκ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές μετά από την αποστολή των σχετικών ενταλμάτων των δήμων στο υπουργείο, ανέρχονται στα 70 εκ. ευρώ. Η ΚΕΔΕ, λόγω της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στους δήμους και την ανάγκη δημοσιονομικής τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων  προτείνει τη συμπλήρωση του ΦΕΚ Β΄1932/29.6.2016, ως εξής:

  • Να είναι ανοικτή η ημερομηνία εγγραφής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα ηλεκτρονικά μητρώα του υπουργείου Εσωτερικών και όχι η 30η Απριλίου 2016.
  • Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να μην είναι απαραίτητα δηλωμένες στο e-portal ή στο μητρώο, του υπουργείου Εσωτερικών,διότι υπάρχουν μη τιμολογημένες αναγκαστικές δαπάνες, λόγων αδυναμίας καταβολής του σχετικού ΦΠΑ..
  • Το εκτιμώμενο ποσό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι μεγαλύτερο από τα 326 εκ. ευρώ  – υπολογίζονται περίπου στα 450 εκ. ευρώ – και ζητά διαπραγμάτευση για την απόδοσή του.
  • Τα χρηματικά ποσά που τυχόν θα μείνουν αναπορρόφητα να παραμείνουν διαθέσιμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αποδοθούν στους δήμους μέσω ειδικού προγράμματος. Η ΚΕΔΕ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση επ΄ αυτού.

Λειτουργία ΚΕΠ στους δήμους

Ενόψει της κατάρτισης νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) από τους δήμους, στο πλαίσιο του Ν.4440/2016 για την κινητικότητα, η ΚΕΔΕ ζητά άμεσα την τροποποίηση της διάταξης που θέτει πληθυσμιακά κριτήρια για την λειτουργία των ΚΕΠ ως εξής:

  • Στους δήμους με πληθυσμό πάνω από πενήντα χιλιάδες κατοίκους, το ΚΕΠ να λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνσης.
  • Στους δήμους με πληθυσμό από πέντε έως πενήντα χιλιάδες κατοίκους το ΚΕΠ να λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος
  • Στους δήμους με πληθυσμό μέχρι πέντε χιλιάδες κατοίκους, να λειτουργεί σε επίπεδο Αυτοτελούς Γραφείου.

Εκτός του πληθυσμιακού κριτηρίου για τη λειτουργία των ΚΕΠ θα μπορούσε να προβλεφθεί και το κριτήριο του αριθμού του υπηρετούντος προσωπικού.

Επίσης η ΚΕΔΕ ζητά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετακίνησης υπαλλήλου ΚΕΠ του δήμου σε άλλη υπηρεσία του δήμου (και όχι μόνο την ανάθεση συναφών καθηκόντων σε δημοτικές κοινότητες μέχρι πέντε χιλιάδες κατοίκους). Ζητά  ακόμη  να δοθεί η δυνατότητα στον δήμαρχο – προϊστάμενο να μετακινεί υπαλλήλους των άλλων του Δήμου στο ΚΕΠ, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών που μόνο αυτός, ως προϊστάμενος, γνωρίζει.

Δίωξη δημάρχου Κ. Πελετίδη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αναφορικά με την παραπομπή σε δίκη του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη στις 13 Φεβρουαρίου, ο οποίος διώκεται ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και δικάζεται γιατί, υλοποιώντας και αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης δεν διευκόλυνε δράσεις της οργάνωσης, θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική πράξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση καθήκοντος. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά ομόφωνα να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων καθώς και να αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογη πρωτοβουλία η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *