“ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2018”: ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ “ΟΠΛΑ” ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 08 Μαΐου, άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2018», σε δασική περιοχή στη θέση Πύριζα, του Πεντελικού όρους.

Η άσκηση αφορούσε την αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας δασική πυρκαγιά σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικό, φορέων.

Στόχος της άσκησης, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) με επικεφαλής το Διοικητή της Υποστράτηγο ΠΣ Αχιλλέα Τζουβάρα, ως συντονιστή αυτής, ήταν μεταξύ άλλων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών καθώς και η αξιολόγηση της ετοιμότητας του μηχανισμού και της ποιότητας της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση (θαμνώδη – παλιό καμένο), η οποία κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση Βορρά προς Νότο, για χρονικό διάστημα μιας ώρας περίπου, από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον τελικό έλεγχο, και καταλαμβάνει τελικά έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Η αναγγελία της πυρκαγιάς γίνεται από το ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) του Π.Σ., το οποίο κατά την διάρκεια πτήσης του εντοπίζει εστία πυρκαγιάς και μεταβιβάζει την πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.). Τηλεφώνημα από διερχόμενο ποδηλάτη στο σημείο αναφέρει ότι λευκό βαν κινείται ύποπτα στην περιοχή. Δίνεται διαταγή στο χειριστή του ΣμηΕΑ να το κατευθύνει βόρεια – βορειοανατολικά της Θέσης Πύριζα και να προσπαθήσει να εντοπίσει το λευκό βαν, ενώ ειδοποιείται αμέσως η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) να σπεύσει στο σημείο. Η Δ.Α.Ε.Ε. μετά από έλεγχο ακινητοποιεί προς έλεγχο όχημα που μοιάζει με την περιγραφή που έχει δοθεί και στο εσωτερικό του βρίσκει ένα μπιτόνι με βενζίνη και στουπιά τα οποία κατάσχει και εν συνεχεία προβαίνει στη σύλληψη του οδηγού του οχήματος.

Το Ε.Σ.Κ.Ε. αξιολογώντας το συμβάν ως ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, αλλά και των γενικότερων συνθηκών της περιοχής, κινητοποιεί σε πρώτη φάση τις πλησιέστερες πυροσβεστικές δυνάμεις του Π.Σ. και Εθελοντικών Ομάδων οι οποίες κινούνται για άμεση επέμβαση, ενώ στη συνέχεια κινητοποιούνται επιπλέον επίγειες δυνάμεις (οχήματα και πεζοπόρα τμήματα), εναέρια μέσα και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε συμβάντα αντίστοιχης κλίμακας.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ύστερα από πτώση τραυματίζεται πυροσβέστης του πεζοπόρου της 1ης ΕΜΑΚ στον δεξί ώμο. Λόγω του ότι η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη αποφασίζεται να ενεργοποιήσει το SUPER PUMA για να παραλάβει και να μεταφέρει τον πυροσβέστη σε ασφαλές σημείο.

Τελικά επιτυγχάνεται η διακοπή της εξέλιξης της πυρκαγιάς μετά τις ρίψεις των αεροσκαφών και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων, ενώ οι δυνάμεις που ενεργούν περιμετρικά στις πλευρές και στην ουρά της πυρκαγιάς σταδιακά επιτυγχάνουν τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. για τον εντοπισμό της εστία της πυρκαγιάς, τον τελικό έλεγχό της και την πρώτη αποτύπωση της καμένης έκτασης, πυροσβεστικά αεροσκάφη (PZL-CL), ελικόπτερο του Γ.Ε.Σ. (CHINOOK) και τα ελικόπτερα του Π.Σ. ΒΚ-117 και SUPER PUMA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *