Τα αδέσποτα δεν γιορτάζουνε ποτέ…

Παγκόσμια Ημέρα για τα αδέσποτα ζώα σήμερα 4 Απριλίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα ζώα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο:

“Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα δεν είναι γιορτή. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Τα ζώα είναι έμβια όντα και η συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά, η φροντίδα για να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, θα έπρεπε να είναι δεδομένη.

Δυστυχώς, όμως, στην χώρα μας δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων.

Τόσο η εγκατάλειψη όσο και η έμπρακτη βία (τραυματισμοί, βασανιστήρια, θανατώσεις) καταδεικνύουν ζήτημα έλλειψης πολιτισμού και οφείλουν να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις”.

“Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα”
Μαχάτμα Γκάντι.

Αν αντιληφθώ ότι κάποιο ζώο κακοποιείται που μπορώ να το καταγγείλω;

«Η κακοποίηση, ο βασανισμός, η κακή και βάναυση μεταχείριση, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος ζώου είναι πράξεις άδικες, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, σύμφωνα με το Ν. 1197 / 1981, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4039/ 2012 και ισχύει σήμερα.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία.»

Στις μέρες μας, υπολογίζεται ότι 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκης με την ευκαιρία της 4ης Απριλίου Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων η οποία καθιερώθηκε το 2010.

Σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος αναφέρει, επίσης, “ότι τα αδέσποτα ζώα βιώνουν μια ζωή φτωχή και δυστυχισμένη στους δρόμους αφού συχνά ταΐζονται ανεπαρκώς, υποφέρουν από υπερβολική ζέστη, κρύο και από ασθένειες ενώ ακόμη πιο συχνά κινδυνεύουν από εχθρικά και βίαια άτομα”.

Προσθέτει ότι “επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ανθρώπου, συμπέρασμα το οποίο αποτελεί ακόμα ένα λόγο ώστε να αναλάβουμε όλοι δράση στο θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων αλλά και να αναλάβουμε την ευθύνη με την υιοθεσία ενός κατοικίδιου”.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ο Επίτροπος αναφέρει ότι “στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει, κινητοποιήσει και να δώσει ελπίδα στα απανταχού αδέσποτα ζώα αλλά και να τιμήσει όλους τους φιλόζωους οι οποίοι έμπρακτα αποδεικνύουν καθημερινά την αγάπη τους για τα απροστάτευτα αυτά πλάσματα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *