ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ: “ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ”

Άρθρο του Αντιδημάρχου του Δήμου Διονύσου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ (αρμόδιου για θέματα φιλοζωίας)

Άρθρο του Αντιδημάρχου του Δήμου Διονύσου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ (αρμόδιου για θέματα φιλοζωίας)

“Είναι αλήθεια ότι αποτρόπαια περιστατικά δηλητηρίασης και βασανισμού σε βάρος απροστάτευτων ζώων συμβαίνουν δυστυχώς και στο Δήμο μας και αποτελεί υποχρέωσή μας να τα καταπολεμήσουμε”

“Τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία ο βασανισμός των ζώων θα αποτελεί πλέον κακούργημα και θα τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως δέκα ετών. Παράλληλα, η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία ζητά να υπάρχουν συλλήψεις, αυτόφωρο και αυστηρή τήρηση του νόμου, σε περιπτώσεις κακοποίησης και σκληρής συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων.

Είναι προφανές ότι ο Δήμος Διονύσου χαιρετίζει τις πιο πάνω ιδιαίτερα θετικές πρωτοβουλίες και συγχαίρει όλους όσους τις προωθούν. Άλλωστε είναι αλήθεια ότι αποτρόπαια περιστατικά δηλητηρίασης και βασανισμού σε βάρος απροστάτευτων ζώων συμβαίνουν δυστυχώς και στο Δήμο μας και αποτελεί υποχρέωσή μας να τα καταπολεμήσουμε.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι από πλευράς διοίκησης του Δήμου έχουμε έγκαιρα καταδικάσει δημόσια  κάθε ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Όλοι όσοι δεν σέβονται τα ζώα δεν είναι ικανοί να σεβαστούν καμία ζωή, ούτε και την ανθρώπινη.

Η προστασία των ζώων δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία που αφορά το Δήμο και μόνο. Στην πραγματικότητα είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά τον κάθε πολίτη. Δυστυχώς καθημερινά καταλήγουν πολλά αδέσποτα ζώα, είτε λόγω της σκληρότητας των (απ)ανθρώπων είτε από τις κακές συνθήκες φροντίδας και μέριμνας. Υπάρχει και το λυπηρό φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες ζώων να τα αφήνουν ελεύθερα και απροστάτευτα μόλις τα βαρεθούν… Η αλήθεια είναι ότι κανένας Δήμος δεν μπορεί από μόνος του να  σώσει όλα τα ζώα που υποφέρουν και δεν υπάρχει προϋπολογισμός επαρκής που θα μπορούσε να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νόμιμες διαδικασίες, που πρέπει να τηρούνται σε ότι αφορά τον έλεγχο των δαπανών περίθαλψης και σίτισης των ζώων, δεδομένου ότι αποτελούν χρήματα όλων των δημοτών.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ ότι στην περίπτωση του Δήμου Διονύσου τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την προστασία των αδέσποτων είναι σημαντικά, καθώς υπάρχει αύξησή τους σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, έχουμε καταφέρει στον τομέα της φιλοζωίας  κι έχουμε φτιάξει μια δυνατή ομάδα, χάρη στο συντονισμό και την πολύτιμη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή της αρμόδιας υπηρεσίας προστασίας αδέσποτων, των φιλοζωικών οργανώσεων, της Πενταμελούς Επιτροπής αδέσποτων, της ειδικής συμβούλου φιλοζωίας του Δημάρχου κ.Μαρίας Αντωνοπούλου και βέβαια των δεκάδων εθελοντών που δραστηριοποιούνται ενεργά και ανιδιοτελώς όλο αυτό το διάστημα.

Προβλήματα και δυσλειτουργίες είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν. Έχουμε όμως πετύχει πολλά:

–  Έχουμε εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τη σίτιση των απροστάτευτων ζώων. Η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο να βλέπουμε νεκρά ζώα που χάνουν τη ζωή τους από ασιτία ή αγέλες ζώων που λόγω της έλλειψης τροφής γίνονται επιθετικά, αποτελώντας κίνδυνο για τους συμπολίτες μας.

– Έχουμε διαχειριστεί εκατοντάδες τηλεφωνικά αιτήματα ή καταγγελίες που αφορούν σε διάφορα περιστατικά σχετικά με αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα της περιοχής μας.

– Έχουμε περισυλλέξει εκατοντάδες ζώα, έχουμε προβεί σε υιοθεσίες σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει ακόμη αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμούς, τοποθετήσεις ταυτοτήτων ηλεκτρονικής σήμανσης, στειρώσεις και πάρα πολλές κτηνιατρικές πράξεις σε σοβαρά τραυματισμένα ζώα, άρρωστα ή εγκαταλελειμμένα κουτάβια.

– Έχουμε φιλοξενήσει προσωρινά ζώα σε Δομές συμβεβλημένες με το Δήμο.

Για άλλη μία φορά, θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και πολίτες που βοηθούν έμπρακτα την προσπάθειά μας και να προτρέψω τους δημότες, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς , να αφήνουν ένα μπολάκι με φαγητό και νερό σε εξωτερικούς χώρους, για τους τετράποδους φίλους μας που βρίσκονται στο δρόμο.

Καταλήγοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι το ζήτημα της προστασίας των ζώων μας αφορά όλους. Απαιτείται συστράτευση και συνεργασία, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και  σκοπιμότητες.

Ο αγώνας του Δήμου Διονύσου για ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης για όλα τα απροστάτευτα ζώα συνεχίζεται… ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *