ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΤΣΙΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

“ΠΡΟΣ  Τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιρώνη Ιωάννη

 

ΚΟΙΝ. Γραφείο Πρωθυπουργού

ΘΕΜΑ:  Δασικοί Χάρτες.

Κύριε Υπουργέ,

ως Δήμαρχος Πεντέλης επί 20ετία,  βρίσκω διαχρονικά την εφαρμογή του παραλογισμού στους Δασικούς χάρτες και την έλλειψη δικαίου στις σχετικές αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.

Η αδικία αυτή έκδηλα εκφράζεται όπως φαίνεται και από τα παρακάτω .

Υφιστάμενη κατάσταση:

Οικοπεδικοί – Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία 1970-1980 σε πλαγιές και λυκορέματα της Πεντέλης, χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου για τα δάση, χτίστηκαν μέσα σε ακραιφνώς δασικές εκτάσεις και σήμερα με τους χάρτες αυτούς νομιμοποιείται για μια ακόμη φορά, η παρανομία τους.

Την ίδια στιγμή οι πατροπαράδοτοι οικισμοί της Πεντέλης Γκορτσέζα, Μπουρμπάχτι, Νταού Πεντέλης, η κεντρική Πλατεία Αγίας Τριάδας, κατοικούμενοι από το 17ο αιώνα και δομημένοι με άδειες από το 1934 που εμφαίνονται στους υπάρχοντες χάρτες του 1934 ως οικισμοί, παρουσιάζονται σήμερα ως δασικοί και αναδασωτέοι.

Στην Δημοτική κοινότητα Μελισσίων περιοχές πλήρως δομημένες όπως ο Λόφος Μποκόρου, ο Σαλίγκαρος, η Δεξαμενή, ανεπτυγμένες οικιστικά, με δρόμους δίκτυα κοινής ωφέλειας, που κατοικούνται επί δεκαετίες σε αγροτεμάχια που κατατμήθηκαν και διανεμήθηκαν με αποφάσεις Υπουργού Γεωργίας παρουσιάζονται ως εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

            Στη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης παρουσιάζονται πολλά παράξενα στις αποφάσεις  των αρμοδίων υπηρεσιών και από αυτά θα σας αναφέρω δύο:

                 Η Κεντρική Πλατεία Αγίας Τριάδος Πεντέλης που για το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι πολεοδομικό κέντρο, για το ΥΠΕΚΑ είναι δασική και αναδασωτέα, παρά το γεγονός ότι είναι δομημένη με άδειες από το 1934 έως το 1937.

Οι δασικοί χάρτες οι οποίοι έγιναν με βάση το υπόβαθρο 1934 -1945 εμπεριέχουν οικισμούς της Πεντέλης κατοικημένους από το 17ο αιώνα, εμφανίζονται δε αυτοί ως δασικοί και αναδασωτέοι, την ίδια στιγμή που δασικές εκτάσεις του Πεντελικού εντάχθηκαν τη δεκαετία του ’70 στο σχέδιο γιατί ανήκαν σε κάποιους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, χωρίς καμία έγκριση των δασικών υπηρεσιών ενώ δεν εντάχθηκαν σήμερα στους Δασικούς χάρτες.

Το Γ.Π.Σ. εγκεκριμένο  τρείς (3) φορές στην 20ετή υπηρεσία μου ως Δημάρχου Πεντέλης από τον Ο.Ρ.Σ.Α., παραμένει από το 2008 στο γραφείο του Υπουργού ΠΕ.Κ.Α. για υπογραφή και γιγαντώνεται έτσι η αδικία, η παρανομία, το παρακράτος και η διαπλοκή.

Στην Δημοτική κοινότητα Νέας Πεντέλης εκτάσεις  εντός σχεδίου που εκ παραδρομής  δεν οριοθετήθηκαν στην αρχική διαδικασία από την πρώην Νομαρχία ως εντός σχεδίου, εμφανίζονται στους αναρτηθέντες  με την παλιά διαδικασία δασικούς χάρτες ως δασικές εκτάσεις .

Ν4389/2016 η ΛΥΣΗ

Στο παράλογο και γραφειοκρατικό αυτό δασικό περιβάλλον ο Ν4389/2016 είναι μια σταθερή δίκαια βάση που μπορεί να δρομολογήσει λύσεις αν δεν υπερισχύσει πάλι ο δασολογικός παραλογισμός κολλημένος στα υπόβαθρα του 1937 και 1945.

Με την δημοσίευση του άμεσα κινητοποιηθήκαμε και σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο ΑΕ διαβιβάσαμε τα περιγράμματα των περιοχών με πορτοκαλί, κίτρινο αλλά και ιώδες (οικιστικές πυκνώσεις) χρώμα όπως αυτές εμφαίνονται στον επισυναπτόμενο χάρτη .

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ του Ν4389/2016

Η κατάθεση αίτησης ακύρωσης του Ν4389/2016 του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων  ενώπιον του ΣΤΕ  κατά της παρ. 4 του Ν3889/2010 , όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν4389/2016 , βάλλει ευθέως κατά της ιδιοκτησίας και προσπαθεί να μεταφέρει στον πολίτη ένα θέμα – πρόβλημα που το κράτος με την ανυπαρξία του και την ιδιοτελή λειτουργία του δημιούργησε .

Ενάντια σ’ αυτή τη προσφυγή στο ΣΤΕ ο Δήμος μας  προώθησε πρόταση ανακοπής και θα στηρίξει το Ν4389/2016 με όλες του τις δυνάμεις.

Σας παρακαλούμε για την πρόσθετη παρέμβασή σας υπέρ της προσφυγής  μας από το αρμόδιο υπουργείο σας που προώθησε το σχετικό Νόμο .       

Κύριε Υπουργέ,

η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει σαν συνέπεια την αγανάκτηση των πληττόμενων πολιτών που κατά περιόδους οξύνεται με τη αποστολή μηνύσεων και εγγράφων διοικητικής αποβολής για τις ιδιοκτησίες τους από το δασαρχείο Πεντέλης .

Ο Δήμος Πεντέλης στηρίζει την λύση που δόθηκε με το Ν4389/2016 και την απόφαση Υπουργού που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 145/ΑΑΠ/2016  , θεωρεί ότι είναι η μόνη σοβαρή και ρεαλιστική λύση για το θέμα,  θα αγωνιστεί για την εφαρμογή της,  προς όφελος των κατοίκων – δημοτών του και ζητά την ΑΜΕΣΗ ανάρτηση των διορθωμένων δασικών χαρτών στις Δημοτικές κοινότητές του Μελισσίων, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης όπως αυτές αναρτήθηκαν σε εφαρμογή του Ν4389/2016. 

    Σας επισυνάπτουμε και την επιστολή που έχουμε αποστείλει στον κ. Πρωθυπουργό σχετικά με το θέμα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *