ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ-“ΚΛΕΙΔΙΑ” ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις διευκολύνσεις που παρέχει ο νέος νόμος για την εξόφληση κόκκινων δανείων και άλλων οφειλών επιχειρήσεων, φορέων και υπερχρεωμένων νοικοκυριών, περιλάμβανε η ενημέρωση από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομίας κ. Φώτη Κουρμούση, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2017.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, γεγονός που δικαιώνει πλήρως την επιλογή του Δήμου Βριλησσίων και του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) να διοργανώσουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αφού οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να βοηθηθούν από την Ειδική Γραμματεία, η οποία μπορεί ακόμα και να αναλάβει, με εισοδηματικά κριτήρια, την εξυπηρέτηση του δανείου οφειλέτη για 3 χρόνια.

Τόσο η παρουσίαση του κ. Κουρμούση όσο και ο γόνιμος διάλογος που ακολούθησε και οι υπεύθυνες απαντήσεις στα ερωτήματα των συμμετεχόντων, ανέδειξαν τις λύσεις που υπάρχουν για τη διευκόλυνση της εξόφλησης χρεών, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Ειδικά οι επιχειρηματίες οφειλέτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πώς μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές (τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες).

Όπως εξήγησε ο Ειδικός Γραμματέας, στόχος του νέου νόμου είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Κουρμούσης εξήγησε ότι με τον νέο νόμο πετυχαίνεται:

α) ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (10 έτη),

β) ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ και

γ) προστασία τόσο των πιστωτών όσο και των οφειλετών, μέσα από σαφείς προβλέψεις, χρονοδιαγράμματα και μηχανισμούς.

Την ενημερωτική ημερίδα τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης, οι Αντιδήμαρχοι Βριλησσίων Σοφία Χαντζάρα, Κ. Βαφειάδης, Σ. Μουζάκης και Α. Μαυραγάνης, η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ε.Σακισλή, εκπρόσωποι της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, μέλη διοικητικών συμβουλίων και φορέων, δικηγόροι, και απλοί πολίτες που επιθυμούσαν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και τα οφέλη του νέου νόμου.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξενοφών Μανιατογιάννης, τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων, αφού όπως είπε «ο σωστά ενημερωμένος πολίτης είναι ο ενεργός πολίτης που θέλουμε δίπλα μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρμούσης συνεχάρη τον Δήμο Βριλησσίων, τον ΟΚΠΑ και συγκεκριμένα την Πρόεδρο Β.Αρσένη για την πρωτοβουλία της εκπαίδευσης υπαλλήλων του και την δημιουργία γραφείου διασύνδεσης των πολιτών του Δήμου σχετικά με το πολύ ευαίσθητο θέμα της ρύθμισης οφειλών.

Επίσης, τόνισε ότι οι υποβολές αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *