ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Πρωτοφανή μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλίας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, λόγω του κόκκινου συναγερμού επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών.

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες «σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό καθώς και σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας περιουσίας και της ζωής του καθενός αλλά και του περιβάλλοντος».

Ο «κόκκινος συναγερμός» για την κρατική μηχανή, αλλά και τους πολίτες έχει διάρκεια τριών ημερών, αρχής γενομένης από το Σάββατο.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας έκανε επίσης έκκληση για την αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε στις ακόλουθες ανακοινώσεις:

«Προχωρήσαμε σε έκδοση σήματος λήψης επιπλέον πρόσθετων μέτρων και ετοιμότητας λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης.

Προχωρούμε σήμερα στις 20.00 σε έκτακτη Μητροπολιτική σύσκεψη συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών και οδηγιών που αφορούν στην κινητοποίησή τους.

Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων των Δήμων που εμπλέκονται στην γενική επιφυλακή.

Το επόμενο τριήμερο αναμένουμε και καλούμεθα να διαχειριστούμε ακραία καιρικά φαινόμενα με υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, παρατεταμένη ξηρασία και χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας

  • σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό
  • σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας τη περιουσίας, της ζωής του καθενός αλλά και του περιβάλλοντος
  • σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή πρωτοβουλίας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις
  • σε άμεση κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό σε κάθε κωμόπολη και πόλη και επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον αριθμό 199

Το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε γενική επιφυλακή.

Συνιστούμε νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Στο επόμενο τριήμερο επιβάλλεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση και κινητοποίηση. Είναι ώρα όλοι να συνεργαστούμε για να προστατευτούμε.»

Όσον αφορά την Πυροσβεστική, με διαταγή του Αρχηγού τίθενται σε Γενική Επιφυλακή όλες οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, από τις 07:30 της 10-08-2019.

Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Θα πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επίσης όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής «επειδή οι ανωτέρω περιγραφόμενες συνθήκες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ακραίας συμπεριφοράς, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για την δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *