Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΚΠΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ, ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

Προς

Την Πρόεδρο και το Δ.Σ του Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βριλησσίων και τα μέλη του Συλλόγου

Αγαπητοί γονείς ,

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων  που προσπάθησε να αναδείξει ως μείζον,  η παράταξη Νέας Πνοής και ο επικεφαλής της κος Ιωαννίδης, σας επισυνάπτουμε τα παρακάτω προς επίσημη ενημέρωση σας:

α)  την απάντηση του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΦΕΤ ως επιβεβαίωση των όσων απαντήθηκαν τόσο από την Πρόεδρο του ΟΚΠΑΔΒ , τον Αντιδήμαρχο και Αντιπρόεδρο του ΟΚΠΑ αλλά και τον Δήμαρχο Βριλησσίων .

β)  την ενημέρωση προς τους γονείς εκ μέρους των υπευθύνων των παιδικών σταθμών μας

γ)  το δελτίο τύπου σχετικά με το όλο θέμα

Λυπούμαστε πολύ που για  ένα


ανύπαρκτο ζήτημα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων στους Παιδικούς σταθμούς , κάποιοι δημιούργησαν τόσο θόρυβο και ζητάμε την κατανόηση σας.

Με αμέριστη εκτίμηση 
 
Η πρόεδρος του ΟΚΠΑΔΒ 
 
Β. Αρσένη -Λάμπρου 

ΘΕΜΑ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧ/ΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αγαπητοί γονείς

Οι Παιδικοί Σταθμοί Βριλησσίων εφαρμόζουν το σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων HACCP από  το 2008 ,σύμφωνα με σχετική  μελέτη που συντάχτηκε.

‘Εκτοτε  τηρούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες που αφορούν « κινδύνους, κρίσιμα σημεία ελέγχου, όρια για το κάθε κρίσιμο  σημείο, διαδικασίες παρακολούθησης, διορθωτικές ενέργειες, επαλήθευση» σε καθημερινή βάση, κανόνες υγιεινής που ορίζονται άλλωστε και από σχετικές εγκυκλίους της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας που οφείλουν να εφαρμόζουν μεταξύ άλλων και οι παιδικοί σταθμοί.

Η Διευθύντρια, οι προϊστάμενοι και οι μάγειρες των ΠΣ αποτελούν και το υπεύθυνο προσωπικό της ασφάλειας των τροφίμων, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει και την σχετική εκπαίδευση από το HACCP

Η εκπαίδευσή τους  γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οπότε έχουμε νέο προσωπικό, με εξωτερικούς συνεργάτες και συνεχίζεται και εσωτερικά σύμφωνα με τις ανάγκες, σε συνδυασμό με εσωτερικούς ελέγχους  και  διορθωτικές κινήσεις που ακολουθούν, όπως προβλέπεται και από την αρχική μελέτη.

Τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες και έγγραφα  όπως :

-Πιστοποιητικά υγείας του προσωπικού σύμφωνα με τις καταστάσεις του υπηρετούντος προσωπικού σε κάθε παιδικό.

-Δειγματοληπτικοί έλεγχοι νερού  από κλιμάκια του δήμου.

-Καθαρισμός-απολύμανση (πρόγραμμα καθαρισμού χώρων τροφίμων).

-Απεντόμωση-μυοκτονία (από αδειοδοτημένη εταιρία)

-Δελτία ελέγχου παρασκευής τροφίμων

Δεν προβλέπεται από την Νομοθεσία η ετήσια έκδοση  πιστοποιητικού.

Με εκτίμηση

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ                        Η ΠΡ/ΝΗ   ΤΟΥ Ο.Κ.Π.Α.                          ΤΟΥ Ο.Κ.Π.Α.                           ΠΑΙΔΙΚΩΝ                                                                                                                                ΣΤΑΘΜΩΝ


Λειτουργία Παιδικών Σταθμών

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες σχετικά με τη λειτουργία των τριών παιδικών σταθμών της πόλης προς αποφυγή παρερμηνειών και προς πλήρη αποκατάσταση της πραγματικότητας, ενόψει της μικροπολιτικής προσπάθειας των στελεχών της Νέας Πνοής να αποδώσουν μέσω ανακοινώσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους ανυπόστατες παραλείψεις κατά τη λειτουργία της διοίκησής μας, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

1.Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, σε συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΦΕΤ, Υγειονομική Υπηρεσία) τηρεί απαρέγκλιτα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων και τους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Δήμου μας (Υ1Υ/ΓΠ/οικ.96967/2012 Υπουργική Απόφαση και υπ’ αριθ. πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.15903/17.02.2014 Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας).

  1. Ταυτόχρονα, ως προς την εφαρμογή και διατήρηση των αρχών HACCP, που καθορίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων, ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας, τηρείται πιστά το εκπονηθέν κατόπιν μελέτης Εγχειρίδιο Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, το οποίο περιγράφει το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας Τροφίμων, καλύπτοντας τις απαιτήσεις του ISO 22000:2005.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτήρηση του ανωτέρω Συστήματος Διαχείρισης Ασφαλείας Τροφίμων κατά τις αρχές HACCP για τους παιδικούς σταθμούς, που στοχεύει στη διασφάλιση και τη συνέχισή του, επιτυγχάνεται από τις περιοδικές επιθεωρήσεις που έγιναν τόσο κατά τα έτη 2011 και 2013 (και όχι ετησίως) με μέριμνα της προηγούμενης διοίκησης όσο και το έτος 2015 από την παρούσα διοίκηση, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει νέα επιθεώρηση το τρέχον έτος.

3.Είναι ντροπή να επιχειρούν στελέχη της Νέας Πνοής και προσωπικά ο κ. Ιωαννίδης να δημιουργήσουν, χάριν εντυπωσιασμού και άσκησης μικροπολιτικής, αβάσιμες ανησυχίες για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

  1. Είμαστε ανοιχτοί στη διατύπωση εποικοδομητικής και τεκμηριωμένης κριτικής στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου και έτοιμοι για ουσιαστικό και παραγωγικό για τους δημότες διάλογο, αλλά δεν δεχόμαστε κανενός είδους άσκοπη κινδυνολογία και φθηνό λαϊκισμό εις βάρος παιδιών.

5.Σας επισυνάπτουμε το υπ’ αριθμ. 841/23-1-2017 σχετικό έγγραφο του ΕΦΕΤ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *