“Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ”, ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ, ΣΤΟ ΤΥΠΕΤ, ΑΠΟ ΤΟ CINE ΔΡΑΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, ώρα 8:15μμ στο ΤΥΠΕΤ, στα Βριλήσσια, προβάλλεται από το Cine-Δράση η ταινία “Η Αγελάδα Που Έπεσε Από τον Ουρανό” (Un Cuento Chino).

Αργεντινή, 2011. Διάρκεια: 93′. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Sebastian Borensztein. Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darin, Huang Sheng Huang, Muriel Santa Ana, Enric Rodriguez, Ivan Roma Nelli.

«Un Cuento Chino», («Ένα κινέζικο παραμύθι») είναι ο αυθεντικός τίτλος αυτής της γλυκιάς κωμωδίας του Sebastian Borensztein, μιας πραγματικά απολαυστικής ταινίας, με καταπληκτικούς πρωταγωνιστές. Και πραγματικά μοιάζουν με παραμύθι όλα αυτά που πραγματεύεται με απλότητα και χιούμορ. Ένα παραμύθι για τη φιλία, τη μοναξιά, την ιδέα της φυγής από το περιβάλλον ή τον εαυτό μας, το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης και τις απρόσμενες συμπτώσεις που συχνά διαφεντεύουν τη ζωή μας.

Στα βάθη της Κίνας ένας ερωτοχτυπημένος νεαρός βάζει την αγαπημένη του σε μια βάρκα και σε ειδυλλιακές συνθήκες της ζητάει να τον παντρευτεί. Την ώρα που της δίνει το δαχτυλίδι μια αγελάδα πέφτει από τον ουρανό, για λόγους απολύτως ρεαλιστικούς που εξηγούνται στην ταινία, κόβει τη βάρκα στα δύο, σκοτώνει την κοπέλα και βυθίζει στην απόλυτη θλίψη τον νεαρό άντρα, ο οποίος για να ξεχάσει μεταναστεύει στην μακρινή Αργεντινή, ελπίζοντας να έχει τη βοήθεια των συγγενών του που ήδη βρίσκονται εκεί.

Στο Μπουένος Άιρες, ζει ο Roberto, ένας μεσήλικας εργένης θύμα και ο ίδιος ενός τέτοιου κωμικοτραγικού και παράδοξου ατυχήματος. Ιδιοκτήτης μαγαζιού με σιδηρουργικά εργαλεία, ιδιότροπος, μίζερος, μοναχικός, δύσπιστος απέναντι σε όλους και όλα, κλεισμένος στον εαυτό του. Κυριολεκτική περίπτωση στραβόξυλου λειτουργεί την επιχείρησή του και διάγει τον βίο του με ακρίβεια και αυστηρούς κανόνες.

Εκτός από τους πελάτες του, συναναστρέφεται ελάχιστους ανθρώπους, μία από τους οποίους είναι η ερωτευμένη μαζί του Mari, η οποία προσπαθεί μάταια να τον προσεγγίσει. Για να διασκεδάσει συλλέγει, εμμονικά, αποκόμματα εφημερίδων που περιγράφουν σπάνιες, ασύλληπτες για την ανθρώπινη φαντασία, αλλά αληθινές ιστορίες με τραγική κατάληξη.

Αυτή η εμμονή τροφοδοτεί τη ζωή του, όπως δείχνουν στο θεατή μικρές «ταινίες μέσα στην ταινία», στις οποίες παρακολουθούμε τον Roberto να «ξαναζεί» κάθε παράλογο ατύχημα βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του πρωταγωνιστή, ενώ σε αυτή του θύματος τοποθετεί πάντα κάποιον ιδιότροπο πελάτη ή άλλο άτομο που δυσκολεύει τη ζωή του.

Ο νεαρός κινέζος που έχασε άδοξα την αρραβωνιαστικιά του κυριολεκτικά «πέφτει από τον ουρανό» στα πόδια του Roberto. Μετανάστης της αγάπης πλέον, χαμένος στο Μπουένος Άιρες, ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. Δεν διαθέτει καθόλου χρήματα, δεν βρίσκει τους συγγενείς του και επιπλέον πέφτει θύμα διάφορων ρατσιστικών επεισοδίων από ταξιτζήδες και αστυνομικούς.

Ο Roberto τον λυπάται και τον φιλοξενεί απρόθυμα προκαλώντας αναταραχή στην αυστηρά δομημένη καθημερινότητά του. Εντελώς ξαφνικά, o στριφνός και ακοινώνητος αργεντινός και o ευγενικός και καλότροπος κινέζος θα βρεθούν να συγκατοικούν για ένα διάστημα, χωρίς να μιλάει ο ένας τη γλώσσα του άλλου, κατάσταση που προκαλεί μια σειρά κωμικά επεισόδια.

Οι συγκρούσεις που εμπεριέχει η συμβίωση αυτών των δύο τόσο διαφορετικών, άλλου πολιτισμού, άλλων συνηθειών και άλλης κοσμοαντίληψης ανθρώπων βγάζει στην επιφάνεια ακόμη πιο έντονα τον ιδιότροπο χαρακτήρα του Roberto. Αλλά στην πορεία, ο επισκέπτης, παρά την αναταραχή που αρχικά προκαλεί, θα διδάξει, χωρίς να πει ούτε κουβέντα στον μισάνθρωπο λατινοαμερικανό την σημασία της κοινωνικής συνεύρεσης, της ανθρώπινης επαφής, των συναισθημάτων. Και μέσα από αυτό θα αλλάξει ριζικά η ζωή και των δυο τους και θα οδηγηθούν στη λύτρωση.

Ο Sebastian Borensztein χειρίζεται τα θέματα του με αγάπη, συναίσθημα και ανθρωπιά. Φιλμάρει περιοχές και μέρη που δίνουν την εντύπωση ότι έχουν μείνει στη δεκαετία του ’80, μέσα στα οποία «τα βγάζουν πέρα» απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, άλλοι γενναιόδωροι και άλλοι μίζεροι.

Σκηνοθετεί το αλλόκοτο πρωταγωνιστικό δίδυμο με μαεστρία και αρκετές δόσεις μαύρου χιούμορ, αναδεικνύοντας τη συγκινητική και γλυκόπικρη πλευρά της ζωής.

Τον Roberto ενσαρκώνει παραστατικά και με ακρίβεια ο καλύτερος σήμερα ηθοποιός της Αργεντινής, ο Ricardo Darin, γνωστός στο Cine-Δράση από τους κεντρικούς ρόλους της στις ταινίες «Το Μυστικό στα μάτια της» και «Εννέα βασίλισσες».

Τον Darin πλαισιώνουν επάξια ο Ignasio Huang ως ατυχής κινέζος και η Muriel Santa Ana που υποδύεται ζεστά τη Mari. «Η Αγελάδα Που Έπεσε από τον Ουρανό» κέρδισε Όσκαρ θεαματικότητας προσελκύοντας 900.000 θεατές στη χώρα παραγωγής της. Στη συνέχεια είχε αξιοσημείωτη διεθνή πορεία σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστραλία κ.α. , κερδίζοντας 9 Βραβεία από 29 συνολικά υποψηφιότητες.

ΔΕΙΤΕ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *