ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων  στην  υγεία  των  καταναλωτών  παρατίθενται  κάτωθι  οδηγίες  για την ορθή επιλογή τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι αλλά και συμβουλές για  τη  σωστή  συντήρηση αυτών.

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ:

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή:

  • Στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από το προσωπικό του καταστήματος και την ατομική τους υγιεινή,
  • στην καθαριότητα του εξοπλισμού που υπάρχει,
  • στην καθαριότητα του χώρου πώλησης.
ΟΔΗΓΙΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΣΦΑΛΗ  ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ:

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, οργανοληπτικά, το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώματος κρέας, με λευκό λίπος και τα κόκαλα του είναι λεπτά.

  1. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ: Επιλογή κρέατος αμνοεριφίων (αρνιά,  κατσίκια)  που  απαραίτητα  φέρουν τις απαιτούμενες σφραγίδες.
Τα κρέατα που έχουν σφραγίδα:
  • έχουν σφαγιαστεί υπό συνθήκες που τηρούν τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής σε σφαγεία ελεγχόμενα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Έχουν περάσει από απαραίτητο κτηνιατρικό – υγειονομικό έλεγχο.
  1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ:
Για κάθε σφάγιο απαιτείται να φέρει τέσσερις σφραγίδες: στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
Σφάγια χωρίς σφραγίδες, ή με διαφορετικές από τις προβλεπόμενες σφραγίδες, δεσμεύονται από τις αρμόδιες αρχές.
  • Για Ελληνικά σφάγια η  σφραγίδες:
  • Είναι χρώματος «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό),
  • Η σφραγίδα καταλληλότητας έχει ωοειδές / στρογγυλό    σχήμα,
  • Αναγράφει τον αριθμό έγκρισης του  σφαγείου (στο  στρογγυλό  σχήμα),
  • Η σφραγίδα χώρας προέλευσης είναι ορθογώνιου σχήματος και αναγράφει απαραίτητα «ELLAS» ή «EL».
  • Για Ευρωπαϊκής προέλευσης σφάγια:
  • Είναι χρώματος «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό) ή
  • Είναι χρώματος κόκκινου (ερυθρό),
  • Η σφραγίδα καταλληλότητας έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό και περιλαμβάνει  τον αριθμός έγκρισης του   σφαγείου.
  • Η σφραγίδα χώρας προέλευσης είναι ορθογώνιου σχήματος και αναγράφει απαραίτητα τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.
  • Για τα  σφάγια  αμνοεριφίων εισαγωγής  από  τρίτες χώρες:
  • Μπορεί να είναι Ελληνικής ή όχι,  σφαγής,
  • Οι σφραγίδες έχουν χρώμα «καστανό», (καφέ),
  • Η στρογγυλή ή ωοειδής σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) αναγράφει τα στοιχεία του  σφαγείου,
  • Στην ορθογώνια σφραγίδα αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας προέλευσης  του  αμνοεριφίου.
  1. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΤΟΣΘΙΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ:
  • Τα «εντεράκια»   πρέπει:
  • να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού,
  • να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα   έντομα,
  • να τα καθαριστούν πολύ καλά,
  • εφόσον είναι κατεψυγμένα δεν θα πρέπει να έχουν προηγούμενα αποψυχθεί,
  • η συσκευασία των κατεψυγμένων θα πρέπει να αναγράφει την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης.
  • Τα εντόσθια: συκώτι, σπλάχνα, πνεύμονες, νεφρά και  καρδιά:
  • πρέπει να μην φέρουν οζίδια και   κύστεις,
  • χρειάζεται να έχουν συντηρηθεί σωστά σε κατάλληλο   ψυγείο,
  • ο σπλήνας αιγοπρόβατου ηλικίας κάτω των 12 μηνών, απαγορεύεται να διατίθεται προς πώληση, και πρέπει να αφαιρείται από το σφαγείο και να μην πωλείται εντός της συκωταριάς από το κατάστημα.
  • για κατεψυγμένα εντόσθια απαιτείται ο αποκλεισμός απόψυξης εκ παραδρομής και η επανακατάψυξη τους.
  • στα κατεψυγμένα εντόσθια, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ  ΑΥΓΩΝ:
  • Στο κέλυφος όλων των αυγών πρέπει να αναγράφεται με καθαρά γράμματα ο διακριτικός αριθμός του παραγωγού.
  • Το κέλυφος των αυγών δεν διαφοροποιεί την ποιότητα τους αλλά σχετίζεται μόνο  με  το  είδος  της  φυλής  από  όπου  προέρχεται η ωοπαραγωγός όρνιθα,
  • Αυγά με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά  κελύφους, καθώς επίσης με  ακάθαρτο  ή ραγισμένο κέλυφος, δε θα πρέπει να επιλέγονται προς αγορά,
  • Η νωπότητα/φρεσκάδα των αυγών διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Ένα φρέσκο αυγό έχει πάντα πολύ μικρό θάλαμο.
  • Στη συσκευασία των αυγών πρέπει να αναγράφονται :
  • ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου,
□ η κατηγορία ποιότητας και βάρους,
  • η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα: 28 ημέρες μετά από την ημερομηνία της    ωοτοκίας).
  • Σιγουρευόμαστε για την νωπότητα αλλά και την καταλληλότητα των αυγών, ελέγχοντας  την  αναγραφόμενη  ημερομηνίας  λήξης  και  των  ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως είναι οι ημερομηνίες συσκευασίας και ωοσκόπησης.
ΟΔΗΓΙΕΣ  ΑΣΦΑΛΟΥΣ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΓΩΝ:
  • Συντηρούμε στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C, τα αυγά που αγοράσαμε,
  • Δεν πλένουμε τα αυγά (το κέλυφος τους είναι πορώδες και τα εξωτερικά σωματίδια θα μολύνουν το περιεχόμενο του αυγού εισερχόμενα μέσω του πλυσίματος),
  • Καθαρίζουμε το κέλυφος των αυγών με ένα μικρό   μαχαιράκι,
  • Δεν καταναλώνουμε αυγά δύσοσμα, που περιέχουν κηλίδες αίματος, είτε που έχουν με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο και ανακατεμένο με τον κρόκο,
  • Δεν καταναλώνουμε ωμά αυγά. Ενέχουν κίνδυνο σαλμονέλας,
  • Τα βρασμένα αυγά διατηρούνται εκτός ψυγείου μόνο για 2 ώρες μέχρι την κατανάλωση τους,
  • Τα βρασμένα αυγά συντηρούνται στο ψυγείο για 4    ημέρες,
  • Επιλέγουμε πάντα πασχαλινές βαφές αυγών συμμορφωμένες με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ  ΤΥΡΙΟΥ:
  • Επιλέγουμε τυριά που παρασκευάζονται μόνο σε νομίμως λειτουργούντα τυροκομεία,
  • Δεν αγοράζουμε ποτέ «φρέσκα τυριά» τυροκομημένα από παραγωγούς που δεν κατέχουν τις νόμιμες εγκρίσεις,
  • Προσέχουμε οι παραγωγοί να έχουν τις απαιτούμενες άδειες καθώς αυτό μας διαφυλάσσει από προϊόντα παραχθέντα υπό άγνωστες και μη ορθές οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής.
  • Απαραίτητη η ύπαρξή οβάλ σφραγίδας,
  • Η σφραγίδα περιέχει τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή και τα αρχικά της χώρας  παραγωγής.
  • Η συσκευασία του τυριού πρέπει να αναγράφει τις ημερομηνίες: παραγωγής,  συσκευασίας  και  ανάλωσης του.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ  ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ:
  • Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό και στεγνό περίβλημά,
  • Να μην έχει εμφανιστεί σε κανένα σημείο τους μούχλα και να παρουσιάζουν  γλοιώδη υφή ούτε και αλλοίωση χρώματος,
  • Να μην έχουν δυσάρεστη και αλλοιωμένη γεύση και   οσμή.
  • Συντηρούμε τα αλλαντικά εντός του  ψυγείου,
  • Κατ΄ εξαίρεση τα ακέραια (που δεν έχουν τεμαχιστεί) αλλαντικά αέρος, δύναται να διατηρηθούν με ασφάλεια εκτός ψυγείου, πάντα σε δροσερό μέρος με θερμοκρασία έως 18°C.

Δήμος Χαλανδρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *