ΣΤΕΡΓΙΟΥ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ Ε.Α.Α. ΜΕΤΑ ΤΟ “ΜΗ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ…”

“Αγαπητοί και εκλεκτοί συνάδελφοί μου, ως επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης για την ΠΕΔΑ της «Ενωμένης Αυτοδιοίκησης Αττικής», η οποία δυστυχώς για την αυτοδιοίκηση έχει αποκλειστεί με εξωθεσμικές διαδικασίες από τη Διοίκηση του κυρίαρχου Συνδικαλιστικού μας Οργάνου για την Αττική, αισθάνομαι την ανάγκη να παρέμβω δημόσια για μία ακόμη φορά μετά και το μη επιτυχημένο αυτοδιοικητικά Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

-Ανακαλώντας στη μνήμη μου τα τόσα συνέδρια που έχω συμμετάσχει τα ανακαλύπτω ως θετικές μνήμες γνωριμίας, επικοινωνίας και ανταλλαγής άποψης με τους συναδέλφους μου με μικρή έως καθόλου αποτελεσματικότητα στην εκάστοτε τιθέμενη στοχοποίηση.

-Το υφιστάμενο Συνταγματικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση παραβιάζεται από όλες τις κυβερνήσεις.

-Τα κόμματα αξιοποιούν, από ευγένεια δε δηλώνω ότι χρησιμοποιούν, τους Δήμους που ελέγχουν μέσω των κομματοκεντρικών τους Δημάρχων.

-Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα αντιμετωπίζουν τους Δήμους και τις περιοχές τους με βάση την κομματική ταυτότητα του Δημάρχου.

-Στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης ακούστηκαν πράγματα τα οποία δεν τιμούν αυτούς που τα εξέφρασαν κυρίως όμως δεν τιμούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης που υπηρετούν. Οι επικεφαλής των παρατάξεων  της ΚΕΔΕ λειτούργησαν στις τοποθετήσεις τους ως  να ήταν κομματικοί αντιπρόσωποι και όχι αυτοδιοικητικοί μας εκπρόσωποι. Έδωσαν έτσι τη σκυτάλη αυτής τους της διαδικασίας στους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίοι με τους λόγους τους ανέδειξαν τις κομματοκεντρικές τους αντιπαλότητες και εστίασαν καθόλου ή  πολύ λίγο στα αυτοδιοικητικά θέματα για τα οποία είχαν προσκληθεί να πάρουν θέση.

Διερωτώμαι το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης δρομολόγησε λύσεις για:

-Την καταστατική θέση των αιρετών;

-Την επίλυση του θέματος του Προληπτικού Ελέγχου ο οποίος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ;

-Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που εγκαθιστούν το κόμμα στη λειτουργία του Κράτους;

-Έθεσε τα όρια ευθύνης των αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων;

-Έβαλε  χρονικά όρια για τον κατασταλτικό έλεγχο;

-Καθόρισε διαδικασίες κατάρτισης των Δημάρχων και των αιρετών της Αυτοδιοίκησης;

-Προώθησε τον εσωτερικό μας έλεγχο;

-Ανέλυσε απόψεις, σκέψεις και προτάσεις για την θεσμική και την  χωροταξική αναθεώρηση του Καλλικράτη;

-Προώθησε τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τις εκλογές των μελών των  Προεδρείων των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνδικαλιστικών μας Οργάνων ΠΕΔ και ΚΕΔΕ από τη βάση σύμφωνα με το άρθρο 82 του Δημοτικού Κώδικα,  όπως ήδη γίνεται για την εκλογή των Προεδρείων των Συνδέσμων, ώστε να απομειωθεί η δυνατότητα παρέμβασης των κομμάτων;

-Υπέβαλε σοβαρή πρόταση κατά περίπτωση καταστροφής πολιτικής προστασίας για το ρόλο, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης;

-Ανέλυσε το θέμα της λειτουργίας των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση αρμόδια;

-Δρομολόγησε, θεσμοθέτησε, προώθησε τη διαδικασία στήριξης θεσμικά και οικονομικά από τους Δήμους του δεινοπαθούντος πολίτη;

-Πρότεινε ο περιβαλλοντικός και χωροταξικός σχεδιασμός στη Ζώνη Ευθύνης κάθε Δήμου να ελέγχεται και να προωθείται σύμφωνα με τις αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων;

– Πρότεινε  το ρόλο  μας  ως κυρίαρχο στις αποφάσεις και στις λειτουργίες των δασικών Υπηρεσιών που δρουν σε ουτοπιστικά και γραφειοκρατικά πλαίσια σε έναν οικιστικό ιστό που αναπτύσσεται εν πολλοίς άναρχα, αφού η Πολιτεία πάντα ακολουθεί στη χωροταξική σχεδίαση;

-Τελικά ασχολήθηκε το συνέδριό μας με κανένα από αυτά τα σοβαρά καθημερινά θέματα- προβλήματα  και τα τόσα άλλα που ταλανίζουν τους  δήμους και τις κοινωνίες μας;

-Αγαπητοί μου συνάδελφοι δυστυχώς οι Κυβερνήσεις και τα κόμματα αντιμετωπίζουν τους Δήμους και τις περιοχές τους με βάση την κομματική ταυτότητα του κάθε Δημάρχου.

Έτσι δε χαράσσουμε, ούτε υλοποιούμε στρατηγική σε τοπικό επίπεδο αλλά αποτελούμε ένα φυσικό διαχειριστή της κεντρικής εξουσίας χωρίς καμία δυνατότητα χάραξης και υλοποίησης στρατηγικής για τους πολίτες, τους δημότες και τις τοπικές κοινωνίες και τον τόπο εντός των ορίων μας σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Συντάγματός μας.

Τα κόμματα έχουν διορίσει το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως τον αρμόδιο κομματικό υπηρεσιακό πλέον  τοποτηρητή της εξουσίας στη λειτουργία μας χωρίς παρά τις εξαγγελίες ακόμα να τον καταργήσουν.

Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ένα προληπτικό έλεγχο που δεν είναι  προληπτικός και υπό ένα κατασταλτικό έλεγχο που μας καθιστά δέσμιους δεκαετίες ακόμα και μετά την παράδοση των καθηκόντων μας.

Τελικά ο Δήμαρχος και οι αυτοδιοικητικοί που  γενικά εργάζονται εν πολλοίς εθελοντικά, το συνηθέστερο επί 24ώρου βάσεως, οφείλουμε να λογοδοτούμε επαγγελματικά χωρίς να είμαστε εξειδικευμένοι επιστημονικά

κάθε  κατάσταση στο πλαίσιο μιας ελεγκτικής δομής που στην ουσία δεν προλαμβάνει αλλά καταστέλλει δυσχεραίνοντας το αυτοδιοικητικό μας έργο και αναδεικνύοντας ως κατήγορο τον υπηρεσιακό παράγοντα που τα επαγγελματικά του κενά εν πολλοίς δημιουργούν  τα προβλήματα.

Συνεχίζουμε να λειτουργούμε στα πλαίσια ενός Καλλικράτη με εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις θεσμικές και χωροταξικές χωρίς στην ουσία εμείς να έχουμε την κυρίαρχη και καταληκτική άποψη για τις όποιες αλλαγές σε αυτόν.

Αγαπητοί συνάδελφοι είναι μερικές διαπιστώσεις και ερωτήματα που αυτόματα έρχονται στο μυαλό μου και η θέση μου και η εικοσαετής εμπειρία μου ως Δημάρχου μου επιβάλλουν αντίσταση με θέσεις για αλλαγή σε ένα κατεστημένο που λειτουργεί σαν αργόστροφη βαριά σιδερένια ρόδα που μας απαξιώνει καθημερινά και πάει να μας συνθλίψει.

Αγωνιστείτε με πνεύμα ενότητας στο χώρο μας, με  στρατηγική άποψη και δημοκρατική λειτουργία μόνο έτσι θα δώσουμε στα συνέδριά μας νόημα, στόχο και αποτέλεσμα. Μόνο έτσι θα πείσουμε την κεντρική εξουσία ότι εμείς η απαξιωμένη Αυτοδιοίκηση  είμαστε η λύση.

Συνέδριο Αγώνα, Γνώσης, Ενότητας, Χάραξης Στρατηγικής για την αυτοδιοίκηση που πρέπει για την Πατρίδα μας θέλουμε.

Οι απεραντολογίες και αοριστολογίες των Αρχηγών των Κομμάτων και των εκπροσώπων τους δεν μας εκφράζουν ούτε μας τιμούν. Συγκεκριμένες θέσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων – προτάσεων θέλουμε και  εδώ που μας φτάσανε το απαιτούμε και αυτό επιτυγχάνεται ΜΟΝΟ αν λειτουργήσουμε αυτοδιοικητικοκεντρικά.

Βάση μας η ενότητα, κανένας δεν περισσεύει, η διαβούλευση, ο διάλογος, οι προτάσεις συνεργασίας με την εκάστοτε κυβέρνηση, ο αγώνας για την Αυτοδιοίκηση  που όλοι μας ονειρευόμαστε και δεν είναι αυτή που έχουμε σήμερα.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης & Επικεφαλής της  Ε.Α.Α.

Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *