ΠΑΤΟΥΛΗΣ: ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

Ενίσχυση της Περιφέρειας, ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών είναι το τρίπτυχο στο οποίο πρέπει να βασιστεί η ριζική μεταρρύθμιση του μοντέλου διοίκησης του κράτους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Κηρύσσοντας  την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου με αντικείμενο τις πολιτικές που πρέπει να δρομολογηθούν για την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην ανάπτυξη της χώρας, που διοργανώνει στην Κόνιτσα η ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διοικητική διάρθρωση του κράτους, με αιχμή την αποκέντρωση.

 «Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον του τόπου τους»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, με την προϋπόθεση όμως  είναι να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.

Εξειδικεύοντας τη θέση του ο κ. Πατούλης, τόνισε πως είναι άκρως αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό το ισχύον υπερσυγκεντρωτικό μέχρι σήμερα σχήμα λειτουργίας του Κράτους, με τους Δήμους αδύναμους και τους πολίτες αμέτοχους. Είναι κρίσιμο, οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους για τον τόπο τους ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν είναι δυνατόν να προσελκύσεις επενδύσεις σε μια περιοχή που ο κάτοικος δεν αισθάνεται ασφαλής, γιατί ο Υπουργός από την Αθήνα αποφάσισε να κλείσει το αστυνομικό τμήμα, ούτε μπορείς να στηρίξεις την τοπική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα όταν αυξάνεις υπερβολικά τον ΦΠΑ. Πως θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες των ορεινών Δήμων αν δεν έχουν το προσωπικό;. Είναι δυνατόν να περιμένουν οι ορεινοί Δήμοι πότε θα τους εγκρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών τα 20 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση των αναγκών τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ διεκδικεί τη διοικητική ανεξαρτησία και ουσιαστική οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μοναδικό τρόπο εξόδου από την κρίση, η οποία όπως ανέφερε, βασίστηκε σε ένα συγκεντρωτικό κράτος και ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης.

«Το υπερσυγκεντρωτικό κράτος απέτυχε και χρεοκόπησε τη χώρα»

«Αυτό το συγκεντρωτικό σύστημα πέτυχε το ακατόρθωτο, να διαχειρισθεί τα τελευταία 35-40 χρόνια πάνω από 1000 δις ευρώ επιδοτήσεις και δάνεια και να πτωχεύσει. Λιγότερο από 1% είναι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία αυτού του χρέους. Το υπόλοιπο 99%, άλλοι το δημιούργησαν» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως απαιτείται μια γενναία αποκέντρωση, με ουσιαστική, πρωταγωνιστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διευκρινίζοντας πως «η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά το συνολικό διοικητικό σύστημα της χώρας: Κεντρική και Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Περιφέρειες – Δήμους».

«Θέλουμε διάλογο με την κυβέρνηση για το μέλλον της χώρας, με ορίζοντα δεκαετιών και όχι μηνών»

Με αφετηρία το Συνέδριο της Κόνιτσας, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, η ΚΕΔΕ ξεκινάει μία εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών αλλά και την επιβολή μίας μεταρρυθμιστικής ατζέντας στο διάλογο με την κυβέρνηση. «Ένα διάλογο για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων των πολιτών και το μέλλον της χώρας που θα έχει ορίζοντα δεκαετιών και όχι λίγων μηνών», όπως ξεκαθάρισε.

Δέκα προτάσεις της ΚΕΔΕ για μία ολοκληρωμένη διοικητική μεταρρύθμιση

Διατρέχοντας τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για μία ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση τις συνόψισε στις εξής:

-Θέση πρώτη. Άμεση έναρξη του δημόσιου διάλογου για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη.

Με δεδομένο ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι η αλλαγή ως το τέλος του χρόνου του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης, αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η αλλαγή του Καλλικράτη.

-Θέση δεύτερη. Αποκέντρωση, με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του Καλλικράτη, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους.

-Θέση Τρίτη. Όχι στην αλλαγή του Εκλογικού Νόμου.

Είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, αν αυτό δεν διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και την ομαλή λειτουργία των Δήμων. Η απλή αναλογική από μόνη της δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει στη λειτουργική αποδόμηση των Δήμων.

-Θέση τέταρτη. Ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

-Θέση Πέμπτη . Επιμένουμε σε Θητεία πέντε ετών.

-Θέση έκτη. Στους Δήμους το Τοπικό Κοινωνικό Κράτος.

Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

-Θέση έβδομη. Υιοθέτηση Σύγχρονης Πολιτικής για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α.

Υποστηρίζουμε  τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, ένα νέο σύστημα προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων, ένα σύγχρονο κι αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.

-Θέση όγδοη . Προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

-Θέση ένατη. Εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους που θα περιλαμβάνει :

α) Ειδικό Κανονιστικό Πλαίσιο

β) Πρόσθετη Χρηματοδότηση

γ) Διοικητική και Τεχνική Υποστήριξη

Επίσης, για τις προσλήψεις προσωπικού στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ζητούμε να προβλεφθεί γενναία αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας, καθώς και οικονομικά κίνητρα για να καλυφθούν οι πρόσθετες οικονομικές ανάγκες των υπαλλήλων για τη διαμονή, τη διαβίωση και τις μετακινήσεις τους.

-Θέση Δέκατη, ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων .

Απαιτούμε για την ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας, την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών, όπως:

  • Προώθηση της Φορολογικής Αποκέντρωσης. Πρώτο βήμα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας να αποτελέσει τοπικό φόρο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου, ώστε να προωθεί την τοπική ανάπτυξη.
  • Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δις ευρώ.
  • Αποκατάσταση των Κ.Α.Π.. Και καμία περαιτέρω μείωση των πόρων που αποδίδονται στους Δήμους, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Αξιοποίηση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» για τη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.
  • Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2.000.000.000 ευρώ.
  • Μεταφορά των ακινήτων του Δημοσίου στους Δήμους.
  • Διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας
  • Απόδοση πόρων που μας αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ( τέλη χρήσης βοσκότοπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων δημοσίου, κλπ).
  • Παραχώρηση στους Ο.Τ.Α. του δικαιώματος χρήσης των αιγιαλών και παράλληλη απόδοση μέρους των εσόδων στο Κεντρικό Κράτος.

«Οι δικές μας πολιτικές, έχουν πρόσωπο, δεν είναι απρόσωπες. Οι δικές μας οι θέσεις, έχουν μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο» τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *