ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (ΦΩΤΟ)

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών γιορτάστηκε με λαμπρότητα στο Χαλάνδρι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 2017 ενώ ατμόσφαιρα πραγματικού ενθουσιασμού δημιούργησε η ξεχωριστή συναυλία που παρουσίασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης οι enCardia μαζί με τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Ηλία Λογοθέτη.

Τον τόνο των εκδηλώσεων έδωσε με την ομιλία του ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος,  μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου, τονίζοντας το αντιφασιστικό μήνυμα της επετείου ενώ μιλώντας για την Εθνική Αντίσταση, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιστασιακή ομάδα «Ελεύθεροι Σκλάβοι», που συγκρότησαν δώδεκα προοδευτικοί νέοι της πόλης, το 1941, λίγες μέρες μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου έκλεισε την ομιλία του διαβάζοντας το τελευταίο γράμμα που έγραψαν οι «Ελεύθεροι Σκλάβοι», Νίκος Μοσχόπουλος και Λευτέρης Κιοσσές, λίγες ώρες πριν οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα: «[…] Τό δικό μας αἷμα εἶναι μιά σταγόνα στόν ὠκεανό αἵματος, πού πλημυρίζει τόσο ἄσκοπα τήν γῆ. Θέλουμε νἆναι τό τελευταῖο πού χύνεται. Τό πιστεύουμαι, γιαυτό πεθαίνουμε ἥσυχοι […]», ήταν οι λέξεις με τις οποίες αποχαιρέτησαν την κατεχόμενη Ελλάδα οι ελεύθεροι Χαλανδραίοι.

Την ομιλία του δημάρχου ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων ενώ μαζί με τον δήμαρχο στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων για την ελευθερία κατέθεσε ο βετεράνος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Νίκος Ξένος.

Στεφάνι κατέθεσαν επίσης, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄ Αθηνών, Νίκος Φίλης και για την πρεσβεία του παλαιστινιακού κράτους ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Jarrar Mohanad.

Μετά την παρέλαση των μαθητών/ριών και των αντιπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης, ξεκίνησε η συναυλία με τίτλο «Ρer la Liberta…» με τραγούδια για τη λευτεριά. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας» και από το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Χαλανδρίου του Λύκειου Ελληνίδων.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε νωρίς το πρωί η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου με την ταυτόχρονη έπαρση της σημαίας από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ως ημέρας μνήμης της Αντίστασης του ελληνικού λαού στη φασιστική/ναζιστική λαίλαπα, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου πραγματοποίησε επίσης με μεγάλη επιτυχία τρεις εκδηλώσεις στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο:
Α) Παρουσίαση από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου προσωπικών μαρτυριών Χαλανδραίων που έζησαν την εποχή, με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας.
Β) Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Χριστοδούλου Οι σιωπές της πεζούλας.
Γ) Παρουσίαση – ομιλία της δημοτικής συμβούλου του Δήμου Χαλανδρίου, Ευγενίας Κατούφα, για την προσφορά των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *