ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ  ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

“Εξώδικο απέστειλε σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, “σε όλες τις συστημικές Τράπεζες της χώρας, με το οποίο τους ζητά να εφαρμόσουν την ισχύουσα Νομοθεσία και να μην δεσμεύουν το σύνολο των λογαριασμών των πολιτών, για τους οποίους έχει βεβαιωθεί οφειλή προς τον Δήμο, παρά μόνον το ποσό της οφειλής.

Ο Δήμος Αμαρουσίου υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτή την νομική διαδικασία, για να πάψει η ταλαιπωρία που υφίστανται δεκάδες πολίτες που είδαν να δεσμεύονται αδικαιολόγητα οι λογαριασμοί τους από κάποιες τράπεζες, εξαιτίας του γεγονότος ότι οφείλουν κάποια ποσά στο Δήμο από πρόστιμα του παρελθόντος.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου το προηγούμενο διάστημα , εφαρμόζοντας τηνισχύουσα νομοθεσία, απέστειλαν προς τις τράπεζες τον πίνακα των οφειλετών και τα ποσά που εκείνοι οφείλουν, προκειμένου να εισπραχθούν οι οφειλές αυτές μέσα από τους λογαριασμούς τους.

Δυστυχώς όμως και χωρίς να έχει ευθύνη ο Δήμος Αμαρουσίου, κάποιες τράπεζες αντί να δεσμεύσουν μόνον το ποσό της οφειλής, προχώρησαν στη δέσμευση του συνόλου του λογαριασμού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να μπορέσουν να αποδεσμεύσουν τους λογαριασμούς τους, αφού πρώτα αποπλήρωσαν την οφειλή τους.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό στις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου η αυθαίρετη αυτή πρακτική από πλευράς κάποιων τραπεζών, η Νομική Υπηρεσία συνέταξε εξώδικο με το οποίο καλεί τις τράπεζες να συμμορφωθούν και να μην υποβάλλουν τους πολίτες σε άσκοπη ταλαιπωρία.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά πως δεν αποτελεί επιλογή της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου να είναι ο θεσμός αυτός που μέσω των μηχανισμών που διαθέτει, να εισπράττει για λογαριασμό του Κράτους τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πολίτες για διάφορες παραβάσεις τους. Η Κεντρική Εξουσία είναι αυτή που νομοθέτησε την υποχρέωση να μετατραπούν οι Δήμοι , χωρίς ποτέ να ερωτηθούν, σε εισπράκτορες του Κράτους.

Η Κεντρική Εξουσία είναι εκείνη που νομοθέτησε την υποχρέωση των Δήμων να προχωρούν σε δέσμευση λογαριασμών και καταθέσεων των οφειλετών προστίμων. Και μάλιστα πρόβλεψε πολύ αυστηρές ποινές τόσο για τους αιρετούς Δημάρχους, όσο και για τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων, αν δεν προχωρούν στη δέσμευση των λογαριασμών αυτών. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ο κάθε Δήμαρχος μπορεί να παυθεί των καθηκόντων του και ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών να παραπεμφθεί για απιστία , αν δεν εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία. Ουσιαστικά το Κράτος , η Κεντρική Εξουσία, πέταξε στους Δήμους το «μπαλάκι» των ευθυνών για την είσπραξη των εσόδων του.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έχει ζητήσει εδώ και καιρό, με επιστολή που απέστειλε και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να δίνεται η δυνατότητα στους Δημάρχους να μην προχωρούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιών στις περιπτώσεις οφειλετών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *