ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: TO ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ-ΠΑΓΕΤΟΥ

ΠΕΝΤΕΛΗ ΧΙΟΝΙΑ
Τηλέφωνο Άμεσης Επέμβασης 210 80 40 580 (Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ

  • Προμηθευόμαστε υλικά θέρμανσης, τρόφιμα, φάρμακα αν χρησιμοποιούμε, για αρκετές ημέρες
  • Διατηρούμε το σπίτι σε ζεστό και παραμένουμε μέσα σ’ αυτό
  • ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΜΕ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ. Κίνδυνος εκγλωβισμού μας και παρεμπόδισης κυκλοφορίας σε οχήματα αμέσου επεμβάσεως.
  • Ελέγχουμε το
  • δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού όπως και του ηλιακού θερμοσίφωνα
  • Απομονώνουμε ή καλύτερα εκκενώνουμε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα.
  • Κλείνουμε το κεντρικό διακόπτη παροχής νερού, σε περίπτωση παγοποίησης των κεντρικών σωλήνων.
  • Ξεπαγώνουμε τους σωλήνες, όταν αποφασισθεί, από το πάνω μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη, έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νερό, για την απομάκρυνση του χιονιού
  • Προμηθευόμαστε εξοπλισμό (φτυάρια, αλάτι) για τον καθαρισμό του χιονιού
  • Αποφεύγουμε να είμαστε έξω κατά τη χιονοθύελλα εφόσον είναι δυνατόν.
  • Χρησιμοποιούμε κατάλληλα ρούχα για ντύσιμο, προτιμούμε τα ζεστά, τα ελαφριά με πολλά στρώματα, παρά ένα βαρύ ρούχο. Επιδιώκουμε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο, χρησιμοποιούμε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.
  • Χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.
  • Μετακινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφ’ όσον είναι απαραίτητο.
  • Προτιμούμε κεντρικούς δρόμους και ενημερώνουμε τους οικείους μας για την ακολουθούμενη διαδρομή.
  • Διατηρούμε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.
  • Αποφεύγουμε να μετακινούμαστε σε παγετό, διότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεξιότητα.

Δείτε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χιονοπτώσεων Δήμου Πεντέλης:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η χιονόπτωση και ο παγετός ως φαινόμενα, εντάσσονται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών, γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων και να προκαλέσουν καταστροφές στην οικονομία και τις υποδομές.

Ο Δήμος Πεντέλης κατέχει την Ν – ΝΑ πλευρά του Πεντελικού όρους, από το ρέμα Νέας Λέσβου, στα σύνορα Μελισσίων – Αμαρουσίου, έως την Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας και του Νοσοκομείου Νταού Πεντέλης.

Η περιοχή είναι ορεινή – ημιορεινή, με υψόμετρο από 300μ. (Μελίσσια), έως 800μ. (οικισμός Πεντέλης) και 1.109μ. κορυφή Πεντέλης.

Η μεγάλη υψομετρική διαφορά εντός ζώνης των ορίων ευθύνης του Δήμου, διαφοροποιεί της ανάγκες κατά εποχή και περίοδο.

Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας στη χώρα μας είναι κατά κανόνα ήπιος, παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια έντονες χιονοπτώσεις και προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης μας.

Από την διαπίστωση αυτή, προκύπτει η ανάγκη βελτίωσης των μέτρων που λαμβάνονται, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις που προέρχονται από χιονοπτώσεις και παγετούς.

2.ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣH ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΥ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Η κύρια κατά κανόνα δυσμενής επίπτωση που προκαλείται από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, είναι η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο. Τα έργα και οι δράσεις που προγραμματίζονται και υλοποιούνται στην πόλη μας για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και του παγετού στο οδικό δίκτυο, προσδιορίζονται στα παρακάτω στάδια:

Στάδιο 1ο Προ – χειμερινή Περίοδος.

Η περίοδος αυτή καλύπτει το χρονικό διάστημα από το τέλος της προηγούμενης χειμερινής περιόδου, ως και ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας.

  • Αποτίμηση του έργου του αποχιονισμού κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, με συστηματική καταγραφή των προβλημάτων που προέκυψαν.
  • Προγραμματισμός πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, για την επόμενη χειμερινή περίοδο.
  • Προμήθεια και αποθήκευση υλικών (π.χ. αλάτι, ψηφίδα, φτυάρια, κ.τ.λ.).
  • Συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Στάδιο 2ο Περίοδος προετοιμασίας.

Η περίοδος αυτή καλύπτει το χρονικό διάστημα ενός μηνός πριν την έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου.

  • Μετατροπή των πυροσβεστικών οχημάτων σε εκχιονιστικά (αλατιέρες – μαχαίρια).
  • Αναθεώρηση του σχεδιασμού και αντιμετώπισης παγετού.
  • Έλεγχος καλής λειτουργίας των μηχανημάτων και του εξοπλισμού.
  • Καθορισμός υπευθύνων ανά οδικό άξονα για τον αποχιονισμό και η αντιμετώπιση παγετού, βάσει του αντίστοιχου σχεδιασμού.
  • Προγραμματισμός βαρδιών και επιφυλακών του προσωπικού βάσει του σχεδιασμού.
  • Έκδοση οδηγιών από τον επικεφαλής συντονιστή για την υλοποίηση των δράσεων και την ασφάλεια του προσωπικού επέμβασης είναι μέσων, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι και ζημίες.
  • Προτεραιότητα των οδικών αξόνων ως προς την επέμβαση (π.χ. οδικοί άξονες που διέρχονται από νοσοκομεία, σχολεία κ.τ.λ.).
  • Συσκέψεις με άλλους επιχειρησιακά εμπλεκομένους φορείς, για την καλύτερη επικοινωνία και συντονισμό των επιχειρήσεων στην από κοινού αντιμετώπιση ως έκτακτης ανάγκης από χιονοπτώσεις και παγετό.
  • Σύγκληση Συντονιστικών Τοπικών Οργανώσεων (Σ.Τ.Ο.) με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας.

Στάδιο 3ο Χειμερινή Περίοδος.

Η Περίοδος αυτή καλύπτει το χρονικό διάστημα από το δεύτερο 15νθήμερο του μηνός Νοεμβρίου, ως και τις αρχές Απριλίου.

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

2. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΩΝ

2.1 Αρμοδιότητες εργασιών αποχιονισμού και αντιμετώπισης στο οδικό δίκτυο

Ο αποχιονισμός και η αντιμετώπιση προβλημάτων από παγετό στο οδικό δίκτυο, συμπεριλαμβάνονται κατά κανόνα στην έννοια της συντήρησης (χειμερινή συντήρηση) και αντιμετωπίζονται με στόχο την αδιάκοπη λειτουργία του.

2.1.2. Αρμοδιότητες Δήμου Πεντέλης

Ο σχεδιασμός για την εκτέλεση προγραμμάτων αποχιονισμού και αντιμετώπισης προβλημάτων από παγετό αποτελεί αρμοδιότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

2.1.3. Έλεγχος κυκλοφορίας, επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων στο οδικό δίκτυο, εξαιτίας χιονόπτωσης ή παγετού.

Η επικρατούσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο, ο έλεγχος κυκλοφορίας, η επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας σ’ όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου, αποτελεί αρμοδιότητα την κατά τόπους αρμοδίων Αστυνομικών Τμημάτων ή Τμημάτων Τροχαίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 2699/99, ΦΕΚ 57/ Α’ 99 ΠΔ1/2005). Η γνωμοδότηση των Υπηρεσιών αυτών για την επικρατούσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο, είναι βαρύνουσας σημασίας.

Νοείται ότι κατά την εκδήλωση φαινομένων Παγετού και χιονόπτωσης κατά μήκος των οδικών αξόνων, η προληπτική ακινητοποίηση των οχημάτων από τα κατά τόπους υπεύθυνα Τροχαία Τμήματα της ΕΛ.ΑΣ μέχρι να αποκατασταθεί η βατότητα του οδικού δικτύου από τα συνεργεία αποχιονισμού, θεωρείται ως μέτρο αποτελεσματικότερο.

Σε περιπτώσεις επιβολής περιορισμών κυκλοφορίας, οι θέσεις στάθμευσης των οχημάτων επί ή πλησίον του οδικού άξονα, θα πρέπει να καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του αποχιονισμού.

2.1.4 Απομάκρυνση Ακινητοποιημένων Οχημάτων εξαιτίας χιονόπτωσης ή Παγετού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια κυκλοφορία, υποχρεούται να λαμβάνουν κάθε μέτρο, ώστε από τη δημόσια κυκλοφορία να μη δημιουργείται κίνδυνος ή ζημιές τρίτων

προσώπων ή άλλων έννομων αγαθών. Επίσης θα πρέπει άμεσα να ενεργούν, για την άμεση απομάκρυνση τυχόν ακινητοποιημένων οχημάτων.

2.1.5 Απεγκλωβισμός και Διάσωση Οδηγών και επιβατών εξαιτίας χιονόπτωσης ή παγετού.

Ο απεγκλωβισμός και η διάσωση οδηγών και επιβατών, είναι αρμοδιότητας της Π.Υ. Όπως επίσης θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια, για τη διανομή όταν αυτό επιβάλλεται (πολύωρη αναμονή, κ.λ.π.) κουβερτών και πρόχειρα γεύματος, για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των επιβατών.

2.1.6 Ετοιμότητα φορέων αντιμετώπισης

Τα γραφεία πολιτικής Προστασίας του Δήμου, που λαμβάνουν προειδοποιήσεις (από ΕΜΥ κ.τ.λ.), για αλλαγή καιρικών συνθηκών, ενημερώνουν ΑΜΕΣΑ τις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ τους, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών μέσων που τελούν υπό καθεστώς προγραμματισμένης μίσθωσης για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού.

Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία από το γραφείο Π.Π. του Δήμου, με φορείς οι οποίοι διαθέτουν κατάλληλα μέσα (Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ, κ.λ.π).

3.1 Σχεδιασμός Δήμου για την Αντιμετώπιση Χιονοπτώσεων και Παγετού.

  • Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εκπονηθεί και να επικαιροποιηθεί το παρόν σχέδιο.
  • Να επιλυθούν άμεσα, σε περίπτωση που δεν έχουν επιλυθεί, τα προβλήματα που αφορούν την έγκαιρη προμήθεια και αποθήκευση άλατος ή άλλων κατάλληλων υλικών, όπως και την προληπτική συντήρηση μηχανημάτων αποχιονισμού και διασποράς άλατος.
  • Να ορισθεί επικεφαλής υπεύθυνος από κάθε κοινότητα, για τις εργασίες αποχιονισμού και αντιμετώπισης προβλημάτων παγετού του οδικού δικτύου και των οικισμών αρμοδιότητος τους.
  • Να γίνει προτεραιότητα οδικού άξονα.
  • Να ορισθεί υπεύθυνος, για αποκατάσταση των βλαβών που προέρχονται από τον παγετό.

Ο Δήμαρχος, όποτε αυτός κρίνει, μπορεί να συγκαλέσει προς υποβοήθηση του έργου του, το Σ.Τ.Ο.

Αίτημα συνδρομής προς ενίσχυση του έργου του Δήμου, μπορούν να υποβάλλονται από τα γραφεία Π.Π. του Δήμου, προς την Γ.Γ.Π.Π.

4.1 Εθελοντικές Οργανώσεις

Οι εθελοντικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π., μπορούν να αναλαμβάνουν δράσεις, προς υποβοήθηση του Δήμου. Οι χώροι δράσης των ομάδων καθορίζονται στην απόφαση ένταξής τους. Οι δράσεις που αναλαμβάνουν, αποτελούν μέρος των επιχειρησιακών αναγκών που καθορίζονται από τα Σ.Τ.Ο. (Συντονιστικά Τοπικά Όργανα)

4.2 Ενημέρωση Κοινού για τον κίνδυνο του Παγετού – Χιονοπτώσεις.

Η ενημέρωση του κοινού, γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από την Γ.Γ.Π.Π.

Στους πολίτες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορούν να επικοινωνούν εκτός από τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (100, 199, 166 κ.λ.π) και στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.ΕΠΙΧ.)

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ

5.1 Μνημόνια Ενεργειών από τους Εμπλεκομένους Φορείς στην Αντιμετώπιση Παγετού-Χιονοπτώσεων.

Με βάσει το παρόν σχέδιο να εκπονηθούν από όλους του ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ μνημόνια ενεργειών.

Στο μνημόνιο ενεργειών καταγράφονται, σε χρονική αλληλουχία, οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η κάθε δραστηριότητα.

Κάθε μνημόνιο πρέπει να περιλαμβάνει

  • Τον φορέα ενημέρωσης
  • Πίνακα δράσεως
  • Πρωτόκολλο επικοινωνίας (περιλαμβάνει τα τεχνικά μέσα επικοινωνίας, τηλέφωνο, τηλεομοιοτυπία, κ.λ.π.
  • Επικαιροποιημένο κατάλογο των επιχειρησιακά ετοίμων μέσων που διαθέτει ο φορέας σύνταξης.

Αντίγραφο μνημονίων ενεργειών, να κοινοποιείται στις Διοικήσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Αστυνομικών Αρχών.

ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ.

Όλοι οι φορείς υπεύθυνοι για τη λειτουργία υποδομών και υπηρεσιών κρίσιμων για το έργο της αντιμετώπισης και αποκατάστασης λόγο χιονοπτώσεων και παγετού, θα πρέπει να έχουν έγκαιρα λάβει μέτρα προστασίας των εγκαταστάσεων τους ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Τα γραφεία Π.Π. πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων, τα μέσα που μπορούν να διαθέσουν οι φορείς σε τοπικό επίπεδο. Θα πρέπει να γνωρίζουν τη διαδικασία διάθεσής τους, όταν πρόκειται για φορείς του Δημοσίου, καθώς και η διαδικασία διάθεσής τους, όταν πρόκειται για φορείς του Ιδιωτικού τομέα.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

6.1 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

  • Νέο Διοικητήριο του Δήμου Πεντέλης, όπως προκύπτει μετά την εφαρμογή ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’’.
  • Την περιοχή διατρέχουν μεγάλα ρέματα όπως αυτό του Ποδονύφτη (κεντρικό παραπόταμο του Κηφισού, αυτό του εξωκλήσι των Ταξιαρχών όπου διαρρέει και τις τρείς κοινότητες και εκβάλει στο λιμάνι της Ραφήνας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς ρεμάτων που μπορούν να έχουν σχέση με τα φαινόμενα της Π.Π., είναι το ρέμα του Μορτερό, το ρέμα Πλακεντίας, τα δύο ρέματα στο κοιμητήριο Πεντέλης και τα τέσσερα ρέματα στην Ν.Α. πλευρά της ζώνης ευθύνης του Δήμου μας από το Ντράφι έως Νταού Πεντέλης.

6.2 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

  • Το ρέμα κατά μήκος του Αγίου Σίλα, το οποίο στη συνέχεια και μετά το νοσοκομείο Ν.Α.Τ. εισέρχεται στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων.
  • Το ρέμα Περικλέους που εκβάλλει στο ρέμα Χαλανδρίου.

6.3. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

  • Τα ρέματα του ΝΑΤ, του Αγ. Γεωργίου, του Ελευθερίου Βενιζέλου, της Αγίας Μαρίνας (Παναγή Τσαλδάρη).
  • Ο παραπόταμος του Ποδονύφτη
  • Το ρέμα Μαγγίνα
  • Το ρέμα Λέσβου.

Στη ζώνη ευθύνης του Δήμου μας οι ευαίσθητες υποδομές είναι

  • Οι Νοσοκομειακές μονάδες
  • Τα σχολεία
  • Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Τα ΚΑΠΗ
  • Τα Διοικητήρια των Δημοτικών Κοινοτήτων

Αποστολή του Δήμου σε θέματα Π.Π., είναι η εξασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των Δημοτών του Δήμου και η πλήρης λειτουργικότητα των Δημοτικών καταστημάτων καθ’ όλο το 24ωρο.

Σε περιπτώσεις κατάστασης θεομηνίας:

α. πυρκαϊών (παράρτημα α)

β. χιονοπτώσεων (παράρτημα β)

γ. πλημμυρών (παράρτημα γ)

δ. σεισμών (παράρτημα δ)

ε. οποιαδήποτε άλλη κατάσταση λοιμού – θεομηνίας κ.λ.π. (παράρτημα ε)

 

7.ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

7.1. ΙΔΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο Δήμος θα υλοποιήσει την αποστολή του μέσου στο Κ.ΕΠΙΧ. στην έδρα του με το να οργανώσει και λειτουργήσει τα ΣΤΟ.1, ΣΤΟ.2 & ΣΤΟ.3 στις έδρες των Δημοτικών Κοινοτήτων, σε συνεχή 24ωρη βάση λειτουργίας με τη βοήθεια στην διοίκηση, συστημάτων επικοινωνίας ΤΕΤRΑ.

Η Πολιτική Προστασία να εξασφαλίσει υπεύθυνο επικοινωνίας επί 24ώρου βάσεως ο οποίος να διευθύνει και να συντονίζει τις επιχειρήσεις.

Να επιδείξει, ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, στην εξασφάλιση της λειτουργικότητας των Νοσοκομειακών Μονάδων της περιοχής, των σχολείων και των λοιπών κοινωφελών καταστημάτων.

7.2. ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ

α. Ο Δήμος:

  • Να συστήσει το ΣΤΟ, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Να οργανώσει τον επιχειρησιακό χώρο Διεύθυνσης των επιχειρήσεων Π.Π., τον οποίο θα στελεχώσει και θα λειτουργεί επί 24ωρο βάσεως, όταν απαιτείται.
  • Να εγκαταστήσει σταθμό βάσεως για την επικοινωνία.
  • Να τηρεί ετοιμότητα στην Π.Π. , στη ζώνη ευθύνης και λειτουργίας του Δήμου, σε επιχειρησιακό επίπεδο εκστρατείας, ανάλογα με την εξέλιξη της θεομηνίας.

β. Η Π.Π:

  • Να προμηθεύεται έγκαιρα τα αναγκαία υλικά και μέσα κατά περίπτωση.
  • Να επεμβαίνει μόνη της ή μετά από προειδοποίηση, για την επίλυση προβλημάτων από τις θεομηνίες, με αναγκαίο προσωπικό και μέσα.
  • Να αναπτύξει από τώρα και να οργανώσει τον εθελοντισμό, σε υπηρεσίες και πολίτες, της Δημ. Κοινότ. Μελισσίων για την αντιμετώπιση των θεομηνιών και να προβεί σε προγραμματισμό ημερίδων – σεμιναρίων – για θέματα που άπτονται της Π.Π.
  • Οι Δημοτικές κοινότητες των Μελισσίων, Νέας Πεντέλης και Πεντέλης, με ευθύνη του Τοπικού Αντιδημάρχου να οργανώσουν το:

(1). Σ.Τ.Ο.1 για τα Μελίσσια

(2). Σ.Τ.Ο.2 για τη Νέα Πεντέλη

(3). Σ.Τ.Ο.3 για την Πεντέλη

8. ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης έχοντας τον υψηλότερο μέσο όρο υψομέτρου εντός των ορίων του Δήμου μας και υποδεχόμενη της κύριες απειλές της Π.Π. – Πυρκαϊάς και χιονόπτωσης να:

  • Τηρεί ετοιμότητα υποδοχής του Σ.Τ.Ο. για λειτουργία στην έδρα της
  • Αναπτύξει σύστημα επιτήρησης θεομηνιών για την πρόληψή της
  • Εξασφαλίσει, σε αποθηκευτικούς χώρους τα απαιτούμενα υλικά και μέσα για την αντιμετώπιση των θεομηνιών του Δήμου.

9. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Το προσωπικό και τα μέσα της κάθε Δημοτικής Κοινότητας, διατηρούνται στις έδρες τους και στους όρχους τους μέχρι νεοτέρας.

10. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

  • Οχήματα, μηχανολογικός εξοπλισμός Π.Π., κατά Δημοτικές Κοινότητες.
  • Καυσοδοσία, η Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης να εξασφαλίσει δεξαμενή 4.000L πετρέλαιο, για τον εφοδιασμό των μηχανημάτων, για την αντιμετώπιση των αναγκών.
  • Τροφοδοσία, με πρόχειρο φαγητό, οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι, να μεριμνήσουν για την τροφοδοσία των εθελοντών, από χορηγίες.
  • Ένδυση – υπόδηση, οι Δημοτικές Κοινότητες με βάση τα σχετικά κονδύλια, να εξασφαλίσουν την ένδυση και υπόδηση του προσωπικού Π.Π.
  • Με ευθύνη των Τοπικών Αντιδημάρχων, να γίνει προγραμματισμός υπηρεσιών των υπαλλήλων σε 24ωρη βάση, με ταυτόχρονη ανάρτηση των ονοματεπωνύμων, στους πίνακες ανακοινώσεων.

Εξασφάλιση πλήρους νομιμότητας, με εκδόσεις απαραιτήτων αδειών οδηγών, από την περιφέρεια, για οδηγούς και χειριστές αντίστοιχα.

11. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

  • Ενσύρματο δίκτυο (βάσεως).
  • Κινητή τηλεφωνία, TETRA βάσεως ή χειρός
  • Ασύρματο δίκτυο VHF χειρός.

12. ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Έδρα Διοικήσεως, καθορίζονται τα Μελίσσια, ενώ οι άλλες κοινότητες αποτελούν εναλλακτική λύση ανάλογα με το είδος και την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Ο  Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας & Εθελοντισμού                                                Ο   Δήμαρχος Πεντέλης

Ιωάννης Ξανθάκος                                                                          Δημήτρης Στεργίου Καψάλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *