ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ…

"Με αφορμή δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας στην οποία κατηγορείται η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, πως δεν αξιοποιεί τα δύο ασθενοφόρα οχήματα που ανήκουν στην κυριότητά του, τα οποία δωρίσθηκαν από την Ομοσπονδία Σαμαρειτών της Γερμανίας" αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου, "θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

“Με αφορμή δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας στην οποία κατηγορείται η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, πως δεν αξιοποιεί τα δύο ασθενοφόρα οχήματα που ανήκουν στην κυριότητά του, τα οποία δωρίσθηκαν από την Ομοσπονδία Σαμαρειτών της Γερμανίας” αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου, “θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Α) Τα δύο ασθενοφόρα δόθηκαν αρχικά το πρώτο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Και το δεύτερο, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Β) Όσον αφορά το πρώτο ασθενοφόρο, η  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αφού ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εκτελωνισμού και ελέγχου ΚΤΕΟ, μεταβίβασε την κυριότητα λόγω δωρεάς στο Δήμο Αμαρουσίου, προκειμένου ο τελευταίος να εκδώσει άδεια κυκλοφορίας.

Κατόπιν κτήσης της κυριότητας από το Δήμο Αμαρουσίου, ο Δήμος υπέβαλε λίγες μέρες αργότερα, και ειδικότερα την 26η Μαρτίου 2018 αίτημα για την ειδική εξαίρεση του δωρηθέντος σε αυτόν ασθενοφόρο προς το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών.

Έκτοτε, και κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο και τον Υπουργό κ. Σπίρτζη ειδικότερα, δεν έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση για την εξαίρεση του οχήματος, προκειμένου ο Δήμος, ακολούθως, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες (έκδοση βεβαίωσης καταλληλόλητας από το ΕΚΑΒ, έκδοση άδειας κυκλοφορίας κ.λ.π.)

Το Υπουργείο είναι αυτό που δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες του, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αξιοποίηση του πρώτου ασθενοφόρου.

Γ) Όσον αφορά το δεύτερο ασθενοφόρο, η Ομοσπονδία Σαμαρειτών της Γερμανίας προέβη σε δωρεά ασθενοφόρου προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος με τη σειρά του, μεταβίβασε το όχημα προς τον Δήμο Αμαρουσίου.

Ο Δήμος Αμαρουσίου αποδέχθηκε καταρχήν τη δωρεά του ασθενοφόρου με την υπ΄ αριθμ. 241/19-10-2016 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής. Ενώ στη συνέχεια προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Ολοκλήρωσε τον εκτελωνισμό του οχήματος  τον Δεκέμβριο του 2016
  2. Στις 18-1-2017 υπέβαλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αίτημα για έγκριση του οχήματος σε κυκλοφορία, η οποία εκδόθηκε την 7η Μαρτίου 2017,
  3. Στις 8-11-2017  υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για ειδική εξαίρεση του οχήματος, το οποίο έγινε δεκτό δυνάμει της υπ’ αριθμ. πρωτ. 6144/361/13-4-2018 κατ’ εξαίρεση θέσης σε κυκλοφορία του οχήματος
  4. Την 4η Ιουνίου 2018 υπεβλήθη αίτημα στο ΕΚΑΒ για χορήγηση άδειας καταλληλόλητας  μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  5. Ο Δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό που απαιτείται καθώς και τις απαραίτητες βεβαιώσεις- πιστοποιήσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε την υποχρέωση έκδοσης βεβαίωσης  ακουστικής απόδοσης, υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού διαπιστευμένου φορέα σχετικά με τον τρόπο και τα μέσα στήριξης του εξοπλισμού μεταφοράς ασθενών).
  6. Το ασθενοφόρο έχει υποβληθεί  σε τουλάχιστον τρείς  τεχνικούς ελέγχους μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, ο Δήμος, δε,  έχει  προβεί στην έκδοση των απαραίτητων πιστοποιήσεων και έχει εξασφαλίσει το 99% του απαραίτητου εξοπλισμού.
  7. Παρά την ολοκλήρωση από πλευράς Δήμου των απαραίτητων ενεργειών, πρόσφατα ενημερωθήκαμε, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ότι η τελευταία έχει γίνει αποδέκτης σωρείας ερωτημάτων αναφορικά με την ύπαρξη αρμοδιότητας μεταφοράς ασθενών από του δήμους, δεδομένου ότι η παροχή πρώτων βοηθειών και μεταφοράς ασθενών από τους δήμους δεν περιλαμβάνονται ρητά στις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και, ως εκ τούτου, οι Δήμοι πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο αξιοποίησης των ασθενοφόρων, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Το αργοκίνητο , γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό Κεντρικό Κράτος μας βάζει εμπόδια

Ουσιαστικά, ενώ ο Δήμος Αμαρουσίου έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία των ασθενοφόρων, το Κεντρικό Κράτος μας εμποδίζει να το κάνουμε αυτό.

Επισημαίνουμε ότι ήδη από το 2007 ο Δήμος Αμαρουσίου έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών της πόλης δημοτικό ασθενοφόρο, για τη μεταφορά ασθενών που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις ή είναι απαραίτητο να μετακινηθούν για διενέργεια εξετάσεων , απαλλάσσοντας το ΕΚΑΒ από ένα βάρος, ώστε να μπορεί να διαχειρισθεί με το στόλο του τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος μας, να ενισχύσουμε το έργο και την αποστολή του ΕΚΑΒ κι όχι να το υποκαταστήσουμε.

Δεν είναι λοιπόν ευθύνη του Δήμου το γεγονός ότι σήμερα τα δύο ασθενοφόρα είναι αδρανοποιημένα. Είναι ευθύνη των υπηρεσιών του Κεντρικού Κράτους που λειτουργεί με αναχρονιστικούς όρους και δεν μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικές διατυπώσεις κι εμποδίζει την αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και στην ανάγκη να στηριχθούν με κάθε νόμιμο μέσο, οι συνάνθρωποί μας που μας χρειάζονται.

Παρά τα εμπόδια που μας βάζουν, ο Δήμος Αμαρουσίου   διερευνά όλες τις δυνατότητες  για τη βέλτιστη αξιοποίηση των οχημάτων με βάση την ισχύουσα  νομοθεσία, αλλά και την ανάγκη εξυπηρέτησης των αναγκών των συμπολιτών μας.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κι όχι να χρησιμοποιούμε για μικροκομματική εκμετάλλευση , περιστατικά σαν αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *