ΒΙΛΑ ΚΑΖΟΥΛΗ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ… ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΟΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ Η ΤΑΙΝΙΑ “ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΝΑΤΑΣΣΑ”

Η Βίλα Καζούλη ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά κτήρια, βρίσκεται στην Κηφισιά και κουβαλάει μεγάλη ιστορία.

Η Βίλα Καζούλη ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά κτήρια, βρίσκεται στην Κηφισιά και κουβαλάει μεγάλη ιστορία.

Βίλα Καζούλη και Υπολοχαγός Νατάσσα

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την εμβληματική ταινία του 1970 «Υπολοχαγός Νατάσσα» που προβάλλεται κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου, σίγουρα θυμούνται την εγκαταλελειμμένη έπαυλη με τα περίφημα λιοντάρια.
Βίλα Καζούλη
Στη δραματική-πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου, η εντυπωσιακή βίλα ήταν το μυστικό αρχηγείο των αντιστασιακών και πρώην έπαυλη της Λίζας (Κάκιας Παναγιώτου), του Γερμανού συζύγου της και του γιου τους.

Σε μια συγκλονιστική σκηνή, ο γιος της, Μαξ (Κώστας Καρράς) αυτοκτονεί με το όπλο του μπροστά στα μαρμάρινα αγάλματα των λιονταριών, όταν ανακαλύπτει ότι η Ελληνίδα μητέρα του είναι στην Αντίσταση.

Η ιστορία αυτής της βίλας και στην πραγματικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γερμανική Κατοχή.

Η ιστορία και ο δημιουργός πίσω από το κτίσμα


Στολίδι της Κηφισιάς, η γνωστή στο κοινό ως «βίλα Καζούλη», αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κτίρια της Αθήνας. Μία παλιά, αρχοντική κατοικία που συνοδεύεται από θρύλους και δοξασίες, χτισμένη στις αρχές τoυ 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας Νικόλαο Καζούλη.

Το παλιό, διατηρητέο αρχοντικό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της Αθήνας και συνοδεύεται από μεγάλη ιστορία αλλά και πολλούς θρύλους.

Η αυλή και τα λιοντάρια

Διαβαίνοντας κανείς την μεγάλη σιδερένια πύλη της έπαυλης έρχεται αντιμέτωπος με τα γλυπτά λιοντάρια, τις μαρμάρινες σκάλες, και τον εντυπωσιακό τρούλο που «δένει» όλο το οίκημα σε ένα μείγμα νεοκλασικισμού και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.
Βίλα ΚαζούληΤα επόμενα χρόνια ο γαμπρός του Καζούλη, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρονας, άνθρωπος με μεγάλη και πολύπλευρη μόρφωση ξεκινά έρευνες για την ανακάλυψη της Ακαδημίας Πλάτωνος, με ορμητήριό του την θερινή κατοικία του στην Κηφισιά. Λέγεται πως βυθισμένος μέσα στους χώρους της πολύτιμης βιβλιοθήκης του, ανάμεσα σε σπάνια φιλοσοφικά έργα, πραγματοποίησε όλες τις μελέτες και τις έρευνές του, για ένα όνειρο που δεν έμελλε να υλοποιηθεί ποτέ.
Βίλα Καζούλη

Η περίοδος της γερμανικής κατοχής και το τουρκικό νεκροταφείο

Όπως αναφέρεται στη Μηχανή του Χρόνου, την περίοδο της γερμανικής κατοχής η έπαυλη, κατόπιν κατάληψης των Γερμανών, διετέλεσε φρουραρχείο των SS. Θρύλοι περί φαντασμάτων εντός της έπαυλης μοιάζουν ολοένα και πιο αληθινοί στο άκουσμα των μεσαιωνικών βασανιστηρίων εις βάρος των συλληφθέντων αντιστασιακών. Οι εφιαλτικοί μέθοδοι των SS οδήγησαν στον θάνατο 12 Ελλήνων, οι οποίοι θάφτηκαν στον κήπο της έπαυλης. Φήμη που έρχεται να ενισχύσει την ύπαρξη φαντασμάτων, αποτελεί η δολοφονία της δημοσιογράφου Χούλια, από τους Γερμανούς, έξω ακριβώς από την έπαυλη.

Τα υπόγεια περάσματα, όπως η φημολογούμενη σήραγγα που συνέδεε την έπαυλη κατοικία με το παρεκκλήσι του Αγ. Παύλου, μέσα στο ΚΑΤ, οι τεράστιοι διάδρομοι και τα σκοτεινά δωμάτια προκαλούν δέος στον επισκέπτη, εξάπτοντας την φαντασία του.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τις νύχτες στις σκοτεινές γωνίες της κάποτε λαμπερής και γεμάτης ζωή έπαυλης, περιπλανώνται οι σκιές των νεκρών ενώ πολλοί από τους ιδιοκτήτες έχουν ενισχύσει την διατήρηση των αστικών μύθων.

Το σπίτι των Βασιλιάδων και το νοσοκομείο που στεγάστηκε στη Βίλα

Η «Βίλα Καζούλη» έχει φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’. Μετά την απελευθέρωση από του Γερμανούς, το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ ενώ το 1949 πέρασε στο Δημόσιο.

Εκεί στεγάστηκε το πρώτο νοσοκομείο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Από το 1953 μέχρι και το 1955, στέγασε και περιέθαλψε τους σεισμοπαθείς των Ιονίων Νήσων. Από το 1985 μέχρι το 1987 η βίλα ήταν ιδιοκτησία του ΙΚΑ, ενώ το 1999 στο κτίριο στεγάστηκε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Από τον Ιούνιο του 2014 είναι εγκατεστημένες εκεί οι υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου.

Η πανέμορφη, «στοιχειωμένη» βίλα της Κηφισιάς στέκει εκεί αγέρωχη, βγαλμένη από τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας, εντυπωσιάζοντας τους περαστικούς και τους επισκέπτες.

ΠΗΓΗ: enimerotiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *