ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, SMS, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ

Την κυβερνητική στρατηγική για τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Την κυβερνητική στρατηγική για τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος, στο πλαίσιο ελάφρυνσης των περιορισμών, γνωστοποίησε πως από σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου:

  • Καταργούνται τα μηνύματα προς τους αριθμούς 13032 και 13033.
  • Από την προσεχή Παρασκευή η έναρξη απαγόρευσης κυκλοφορίας καθορίζεται στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα.
  • Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επιπλέον,

  • Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.
  • Για λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, των θερινών κινηματογράφων στις 21/5, των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων στις 28/5.
  • Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
  • Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Οι προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων

Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Επίσης την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν ξανά τα καζίνα και τα γραφεία συνοικεσίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ 10 μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν τα ΟΠΑΠ PLAY.

Στις 31 Μαΐου μετά από μακρά περίοδο αποχής, οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφθούν τα γυμναστήρια με αναλογία πληθυσμού 1 άτομο ανά 10 τμ και 2 self tests την εβδομάδα στους εργαζόμενους, αλλά και τα κέντρα ευεξίας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής

Επιχείρηση «Ελευθερία» 

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν παρασχεθεί 8 εκατομμύρια self test σε 2,9 εκατομμύρια πολίτες που έχουν την υποχρέωση να κάνουν ένα ή δύο τεστ εβδομαδιαίως.

Όπως πρόσθεσε, «11.532 συμπολίτες επιβεβαίωσαν έως σήμερα πως είναι φορείς του ιού λόγω των αυτοδιαγνωστικών τεστ».

«Αυτό είναι το κέρδος αυτής της πολιτικής, να εντοπίζουμε περισσότερους πολίτες που νοσούν και να αποτρέπουμε την διασπορά ενώ λειτουργούν οι δραστηριότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ παρατήρησε πως «έως το τέλος Μαΐου μπορούμε να πούμε πως θα έχουμε υψώσει το τείχος ανοσίας για τους πιο ευάλωτους πολίτες, ηλικίας άνω των 60, σε ποσοστό 70-75%».

Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει.

Απαντώντας σε όσους διερωτώνται γιατί με περισσότερα κρούσματα, επαναλειτουργούν τουρισμός και οικονομία, ενώ πριν από ένα χρόνο με λιγότερα κρούσματα «σφραγίζονταν», ο κ. Σκέρτσος διεμήνυσε πως «το 2021 δεν είναι το 2020, γνωρίζουμε καλύτερα πώς να διαχειριστούμε τους κινδύνους χωρίς να λαμβάνουμε υπέρμετρα μέτρα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *