ΚΕΔΕ: “ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ”

Την εξέταση από μηδενική βάση του σχεδίου νόμου που αφορά στα Δεσποζόμενα και τα Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ζητά με σημερινή απόφασή του, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Όπως επισημάνθηκε, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός προχώρησε στην κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου, ουσιαστικά μέσα από μια διαδικασία μονολόγου και όχι ουσιαστικού διαλόγου, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Φιλοζωικές Οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, χαρακτηρίζει ως ορθή την απόφαση απόσυρσης του σχεδίου και προτείνει οι αλλαγές που θα γίνουν να είναι προϊόν ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Τοπικών Κοινωνιών, των Φιλοζωικών Οργανώσεις και όλων των  εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπλέον αναγνωρίζει την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι προτάσεις των φορέων, όσο και η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η ΚΕΔΕ στο σχετικό θέμα, είναι η πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από κοινού με τις Φιλοζωικές Οργανώσεις για την προστασία τόσο των Αδέσποτων, όσο και των Δεσποζόμενων ζώων. Μάλιστα έχει οργανωθεί με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ ειδική θεματική ημερίδα στην Αθήνα, από την οποία προέκυψαν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς που αποσύρθηκε ήταν σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Εξέλιξη που δικαιώνει τις  ενστάσεις που είχαμε θέσει από την αρχή. Η επιλογή του κ. Τσιρώνη να μην ακούσει τις θέσεις όλων των φιλοζωικών οργανώσεων, κάτι το οποίο ως ΚΕΔΕ είχαμε θέσει ως προϋπόθεση για το διάλογο, αποδείχθηκε καταστροφική.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς.

Το αρμόδιο Υπουργείο νομοθέτησε, αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τις θέσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν γνώση και εμπειρία στο ζήτημα της προστασίας των ζώων. Επιπλέον αγνόησε την ΚΕΔΕ η οποία από την πρώτη στιγμή κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για το ζήτημα.

Απαιτείται ένα  Εθνικό Σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα προκειμένου η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών  που δεν έχουν αδέσποτα  και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο.

Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, κατόπιν όμως διαβούλευσης και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όλοι μαζί Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Φιλοζωικές Οργανώσεις, Τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφωθεί μία αποτελεσματική πολιτική σε αυτό το φλέγον ζήτημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *